Malezya’dan ANKA SİHA tedariki

Malezya Savunma Bakanlığı tarafından açılan ihale kapsamında 3 adet ANKA SİHA tedarik edilecek. 

Malezya Savunma Bakanı Hishammuddin Hüseyin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Malezya Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında açılan ihale sonuçlarına değindi. Bakan Hüseyin açıklamasında deniz karakol uçağı için İtalyan firması Leonardo’nun geliştirdiği deniz karakol uçağı ATR 72’den 2 adet tedarik edilceğini belirtti. Ayrıca Bakan Hüseyin Malezya Hava Kuvvetleri için orta irtifa uzun havada kalışlı (MALE) insansız hava aracı tedariki kapsamında TUSAŞ tarafından üretilen İHA sisteminden 3 birim / sistem alınacağını belirtti. Bahse konu İHA sisteminin ANKA SİHA sistemi olduğu biliniyor.

Hishammuddin Hüseyin ayrıca Malezya Hava Kuvvetleri’nin 2023 bütçesi için McDonnell Douglas F/A-18D Hornet filosunun bakımı ve modernizasyonu için 2.4 milyar Malezya Ringgiti ayrılacağını belirtti. Bahse konu F/A-18D’ler, Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin Butterworth Hava Üssü’nde modernize edilmektedir.

Temmuz 2022’de Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yaakob ve Ağustos 2022’de ise Malezya Kralı Sultan Abdullah Türkiye ziyaretleri sırasında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) üretim tesislerini gezerek üretilen ürünler hakkında bilgi almışlardı.

TUSAŞ ANKA

İlk uçuşunu 30 Aralık 2010 yılında gerçekleştirmiştir ve 2013 yılında envantere girmiştir. Gece/gündüz ve kötü hava şartlarında bile kesintisiz görev alabilen; keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı gerçek zamanlı görüntü istihbaratı alabilmektedir.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte Tunus Silahlı Kuvvetleri’ne toplamda 6 adet ANKA İHA ve 3 yer kontrol istasyonu siparişinden 1 adet İHA Tunus’a teslim edildi. Kazakistan ile yapılan anlaşmaya göre 3 adet ANKA İHA ve 2 adet yer kontrol sistemi 2023’te teslim edilecek.

Genel özellikleri;

  • Gövde uzunluğu: 8 m
  • Kanat açıklığı: 17 m
  • Toplam Kalkış Ağırlığı: 1.500 kg
  • Yakıt ağırlığı: 250 kg
  • Yararlı Yük Ağırlığı: 350
  • Azami hız: 217 km/s
  • Servis irtifası: 30,000 ft
  • Havada Kalış Süresi: 24 – 32 saat

TUSAŞ ANKA İHAATR 72 deniz karakol uçağı

İlk uçuşu 27 Ekim 1988’de gerçekleştirilmiştir. Uçak, yolcu uçağı, deniz karakol uçağı ve kargo uçağı olmak üzere geliştirilmiştir. Deniz karakol uçağı olarak Türk Deniz Kuvvetleri, Pakistan Deniz Kuvvetleri, İtalyan Hava Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanmaktadır. Yeni sipariş ile birlikte Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin de envanterine girecektir.

ATR 72 deniz karakol uçağı

Kaynak: DefenceTürk

Malezya’dan ANKA SİHA tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum