KUZGUN-TJ mühimmatı RF arayıcı başlık ile sergilendi

Samsun’da düzenlenen TEKNOFEST 2022’de TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirlen KUZGUN Modüler Müşterek Mühimmat ailesi görücüye çıktı. KUZGUN SS (Serbest Süzülüm) KY (Katı Yakıtlı) konfigürasyonlar IIR (Görüntüleyici Kızılötesi) arayıcı başlıkla sergilenirken KUZGUN-TJ (Turbojet) konfigürasyonu ilk defa mmW (Milimetre Dalga Boyu) RF arayıcı başlıkla sergilendi. Milimetre Dalga Boyu RF arayıcı başlık KUZGUN ailesi için planlanan arayıcı başlık seçeneklerinden biridir.

Defence Turk tarafından TEKNOFEST 2022 sırasında edinilen bilgiye göre aynı zamanda KUZGUN TJ için çift modlu arayıcı başlık geliştirme çalışmaları devam ediyor. TÜBİTAK SAGE’nin üzerinde çalıştığı çift modlu arayıcı başlık IIR ve lazer güdümlerini bir araya getirecek.

Çok Modlu Arayıcı Başlıklar

Günümüz yeni nesil hava-yer/deniz mühimmatlarında birden fazla güdüm çeşidini bir araya getiren çok modlu arayıcı başlıklar belirgin olarak yaygınlaşmaya başlamıştır. Neden-sonuç ilişkisi kapsamında incelendiğinde:

  • Hedeflerin aldatma ve köreltme kabiliyetlerinin gelişimi,
  • Her güdümün her şarta uygun olmaması (IIR güdümün nemli hava koşullarında; RF güdümün yoğun karıştırma ortamında performans kaybı yaşaması),
  • Daha yüksek bir doğruluk oranıyla hedef tehşisi,
  • Sensör ve elektroniklerin küçülmesi gibi sebepler günümüzde çok modlu arayıcı başlıkların yaygınlaşmasını hızlandırmıştır.

SPEAR 3

Bu özelliğe sahip yaygın kullanılan ilk örneklerden biri mmW Radar ile Lazer güdümünü birleştiren Brimstone füzesidir. Yapısal açıdan AGM-114 Hellfire ile oldukça benzer olan Brimstone, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde ve Donanması’nda aktif hizmet vermektedir. Brimstone ile elde edilen deneyimleri takiben KUZGUN-TJ için en benzer muadil olarak nitelendirilebilecek SPEAR 3 mühimmatı geliştirilmiştir. SPEAR 3, mmW Radar, IIR ve lazer güdümünden oluşan üç modlu bir arayıcı başlığa sahiptir.

Hedef tehşisi, karşı tedbirlere direnç ve hassasiyet konusundaki avantajlarının yanında çok modlu arayıcı başlıklar maliyet olarak dezavantajlı bir konumtadır. Özellikle Milimetre Dalga Boyu Radar ve IIR gibi iki farklı prensip üzerine kurulu güdümlerin aynı hacmi kaplayacak şekilde beraber çalışmasını sağlamak teknik açıdan da zorludur.

KUZGUN-TJ için geliştirilen çift modlu arayıcı başlık, birlikte çalışmasını sağlaması daha kolay olan optik temelli lazer ve IIR güdüm içermesi sebebiyle daha ucuz ve ulaşılabilir bir hedef olarak ele alınabilir.

Kaynak: DefenceTürk

KUZGUN-TJ mühimmatı RF arayıcı başlık ile sergilendi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum