Hava Kuvvetleri & Havacılık ve Uzay Sistemleri
Türkiye’nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI, Türkiye’nin havacılık sanayisine kazandırdığı ilkleri, TEKNOFEST 2023’te ziyaretçilerle buluşturacak.
Bu yıl 6’ncısı düzenlenen festivalde TEI, yerli ve millî platformları göklerle buluşturan motorlarını sergilemekle kalmayacak aynı zamanda ziyaretçilere son teknoloji deneyimler sunacak. Millî havacılık motorları başta olmak üzere tüm faaliyet alanlarındaki kabiliyetlerini sergileyecek olan TEI, ülkemizin havacılık motorlarında geldiği noktayı katılımcılara aktaracak.
TEI’nin her sene TEKNOFEST kapsamında ana yürütücülüğünü üstlendiği Jet Motor Tasarım Yarışması’nda, kazananlar İstanbul’da açıklanacak. 27 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşecek festivalde TEI ayrıca, TEI-TJ90 Turbojet Motoru için montaj yarışması düzenleyecek.
TEI-TJ90 Turbojet MotoruTürkiye’nin ilk mobil test bremzesi ilk kez TEKNOFEST’te
TEI standını ziyaret eden katılımcılar, TEI mühendis ve teknisyenleri tarafından tamamen yerli ve millî olarak tasarlanıp, imal edilip, devreye alınan Türkiye’nin ilk mobil gaz türbinli motor test bremzesini inceleme şansı bulacak. Bremzede festival boyunca, Türkiye’nin ilk millî helikopter motoru TEI-TS1400’ün çekirdek motorunun testleri gerçekleştirilecek.
TEI-TF10000 art yakıcılı turbofan motoru ilk kez tanıtılmıştı
9. İnovasyon Haftası etkinliği kapsamında TEI, TEI-TF10000 art yakıcılı turbofan motorunu tanıtmıştı. TF6000 turbofan motoru üzerinden geliştirilen TF10000, art yakıcı sayesinde 10000 lbf itki verebilecek.
TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit TF6000 için potansiyel yol haritası üzerinde:
“TF6000 KIZILELMA’yı uçurabilecek seviyede, çekirdeği turboşafta dönerse ATAK 2’yi uçurabilir, gemi pervanesi takılırsa milli hücum botunda kullanılabilir. BOTAŞ ile iş birliğimiz de var. Bu bağlamda motor, doğalgaz kompresöru olarak kullanılması için potansiyele sahip.”
ifadelerinde bulunmuştu ve art yakıcılı konfigürasyon olan TF10000 motoruna değinmişti. TF6000, Bayraktar KIZILELMA MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) kullanılması planlanan motorlardan biri olan, AI-322F turbofan motoru ile yakın itki değerlerine sahip.
Agresif uçuş karekteristiklerine ve düşük stall hızının yanında yüksek itki/ağırlık oranı gerektiren kısa mesafeli kalkış kabiliyetine sahip olması planlanan KIZILELMA için artyakıcılı turbofan motor kullanımı önemli bir konu olarak ele alınabilir. Bu sebeple art yakıcılı olması sebebiyle ana konfigürasyon olan TF6000’den ziyade TF10000’in KIZILELMA’da kullanım için uygun olacaktır.
Kaynak: DefenceTürk
Türkiye’nin yerli ve milli havacılık motorları TEKNOFEST’te Hakkında S.S.S.
0 Yorum
0 yorum
Yorum Yaz