Çin’den Tayvan’a yönelik askeri tatbikat

Tayvan, Çin’in yanlış adımının kontrol edilemez bir dünya savaşı patlamasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Tayvan, Çin Ordusu’nun gerilimi artırmaya devam etmesi halinde büyük çaplı bir savaş çıkabileceği uyarısında bulundu. Bu kapsamda Tayvanlı yetkililer Çin’in askeri tatbikatlarının yanlışlıkla dünyanın dört bir yanından ülkeleri içine çekecek kontrol edilemez bir savaşı tetikleyebileceğini söyleyerek alarm veriyor.

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Fox News Sunday’e verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

“Çin’in son birkaç gündür yaptığı askeri tatbikatlar çok ciddiydi. Çin Hava Kuvvetleri’nin sortilerine bakarsanız, gemilerle birlikte Tayvan’a çok yaklaşıyorlar. Herhangi bir kaza Tayvan ve Çin arasında kontrol edilemeyecek bir savaşa yol açabilir. Ve eğer diğer ülkeler müdahale etmeye çalışırsa, bu büyük çaplı bir savaşın başlangıcı olabilir.”

Bakanın bu ifadeleri Çin Ordusu’nun Tayvan’ın anakaradan bağımsızlığını ilan etmeye kalkışması halinde savaşmaya hazır olduğunu ilan ettiği, Pazartesi günü üçüncü gününe giren geniş çaplı Çin askeri tatbikatları sırasında geldi.

Çin’in gerçekleştirdiği benzer tatbikatlar Ağustos ayında dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin ardından gelmişti. Bu kez Tayvanlı yetkililer ile Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy arasındaki görüşmenin hemen ardından tatbikatlar gerçekleştirildi.

Ağustos ayında meydana gelen bir önceki olayda olduğu gibi, çok sayıda savaş gemisi ve uçağın Tayvan Boğazı’nın orta çizgisini geçtiği bildirilmişti. Bu çizgi on yıllar boyunca her iki tarafça da askeri güçlerin savaşa girme korkusuyla geçmemesi gereken bir sınır olarak anlaşılmıştı. Ancak Çin, son askeri tatbikatlarda bu sınırı göz ardı ederek hattın hayali olduğunda ısrar etmekte.

Tayvan Savunma Bakanlığı tatbikata ilişkin resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi,

“Bugün saat 6’ya kadar (UTC+8) Tayvan civarında 70 Çin uçağı ve 11 Çin gemisi tespit edildi. Silahlı Kuvvetler uçaklar, donanma gemileri ve karadan füze sistemleriyle bu faaliyetlere yanıt vermek için görevlendirildi.” 

Çin ordusu 10 Nisan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Pekin’in Çin’in bir eyaleti olduğunu iddia ettiği özerk Tayvan adasını hedef alan üç günlük askeri tatbikatı başarıyla tamamladığını duyurmuştu.

Kaynak: DefenceTürk

Çin’den Tayvan’a yönelik askeri tatbikat Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum