Filipinler’e ikinci kafile ATAK teslimatı 2022’de yapılacak

Filipinler’e ihraç edilecek T129 ATAK helikopterlerinin ikinci kafilesini 2022’de teslim edilecek

Filipin Hava Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada ilk iki T129 ATAK taarruz helikopterinin teslim alındığı açıklandı. Yapılan açıklamada, “Filipin Hava Kuvvetleri, 09 Mart 2022 gece yarısını 30 dakika geçe Türkiye’den A400M nakliye uçağında bulunan iki adet T129 ATAK helikopterinin Pampanga, Mabalacat Şehri, Clark Hava Üssü’ne varışını memnuniyetle karşıladı.” ifadelerine yer verildi. Daha önceden açıklanan 4-5 teslimat tarihini hedefi tutturulamamıştı.

Teslimat ile ilgili gelişmeyi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir sosyal medya hesaplarından şu ifadelerle duyurdu: “Başkanlığımız ile Filipinler Savunma Bakanlığı arasında imzalanan Devletten Devlete (G2G) Uluslararası Anlaşma kapsamında ihraç edilen 6 ATAK Helikopterinden ilk 2’si sıcak dostluk ilişkilerinde sürekli yeni adımlar attığımız Filipinler’e teslim edildi. Birlikte Daha Güçlüyüz!”

Resim

Ankara Kahramankazan yerleşkesinden kalkan iki adet A400M uçağına konulan iki adet T129 ATAK Helikopteri, başarılı bir şekilde Filipinler’e ulaştı. İkinci teslimat paketinin sözleşme kapsamında 2023 yılında gerçekleştirilmesi planlanırken, 2022 yılında teslimatın gerçekleştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Lojistik faaliyetleri kapsamında yedek parça, yer destek cihazı gibi desteklerin sağlanacağı ihracat paketinde bakım personellerinin eğitimleri, sahada teknik destek personelinin görev alması gibi detaylar da yer alıyor. Bugüne kadar eğitim kapsamında 4 pilot ve 19 teknisyenin eğitimleri tamamlanırken, toplamda 13 pilot eğitim görecek.

Filipinler ile imzalanan sözleşme kapsamında TUSAŞ tarafından üretilen toplamda 6 adet T129 ATAK helikopterinin 269.388.862 ABD Doları bedel ile ihraç edileceği biliniyor. Konuyla ilgili olarak Mayıs 2021’dde yapılan açıklamalarda iki adetlik ilk teslimatın Eylül 2021’de gerçekleşmesinin beklendiği ifade edilmişti. Filipinler Savunma Bakanlığı Sözcüsü Dir Arsenio Andolong, “En son gelişmelere dayanarak, Filipin Hava Kuvvetleri için T129 Taarruz Helikopterlerinin ilk iki biriminin bu Eylül ayında teslim edilmesini bekliyoruz” demişti. Bakanlığa göre, 2021 Eylül ayında yapılacağı söylenen teslimatı takiben kalan dört T129 ATAK helikopterinin sırasıyla Şubat 2022 (iki adet) ve Şubat 2023 (iki adet)  teslim edilmesinin beklendiği ifade edilmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Filipinler’e ikinci kafile ATAK teslimatı 2022’de yapılacak Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum