AKINCI TİHA ve TB2 SİHA’lar deprem bölgelerinde görevde!

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Twitter üzerinden TSK Genelkurmay Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı envanterindeki 9 adet AKINCI TİHA ve 3 adedine Baykar Hızlı Haritalama Podu entegre edilen 22 adet TB2 SİHA’nın deprem bölgelerinde görev uçuşu yaptığını açıkladı.

 

Depremin ilk günü uygun olmayan hava koşullarının etkisiyle helikopter ve uçakların kalkış yapamaması sebebiyle insansız olmalarından dolayı risk almak için daha uygun olan AKINCI TİHA’lar ve TB2 SİHA’lar afet bölgelerinden görüntü alabilmek için uçuş yapmaya başladı. Uzun süre sert hava koşullarında görüntü alabilmek için uçuşa devam eden AKINCI ve TB2 arama-kurtarma ile hasar tespit faaliyetlerine destek verirken depremin meteorolojik boyutları konusunda da farkındalık sağladı.

Afetten etkilenen bölgelerde görev yapan İHA sayısı 4 adet AKINCI ve 4 adet TB2’den 9 adet AKINCI ve 22 adet TB2’ye yükseldi. Görevdeki AKINCI ve TB2’ler KKK, DzKK, HvKK, JGK, EGM ve Baykar’ın envanterinden kullanılmakta. 9 Şubat itibariyle hasar tespit faaliyetleri için 3 adet TB2 SİHA, Baykar Hızlı Haritalama Podu sayesinde afet bölgelerinin yüksek çözünürlüklü haritalarını çıkarmaya başladı.

Görev yapan 3 adet TB2 SİHA’da yer alan Baykar Hızlı Haritalama Podu, binlerce kilometre karelik yüksek çözünürlüklü (7 cm ve daha az) haritaları 24 saatlik bir süre içinde üretebiliyor. Pod, otomatik bir ardışık düzen içinde, her bir pikselin birkaç desimetre ile doğru bir şekilde coğrafi referansa sahip olduğu, ortorektifleştirilmiş haritalar sağlamak için terabaytlarca veriyi işleme kabiliyetine sahip.

AKSUNGUR İHA’dan deprem bölgeleri için iletişim desteği

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabı üzerinden TUSAŞ AKSUNGUR İHA için geliştirilen yeni kabiliyetlerden biri olan Baz İstasyonu ile iletişim desteğinin ilk kez deprem bölgesinde denendiğini duyurdu:

“Operasyon bölgelerinde kesintisiz iletişim için geliştirmekte olduğumuz teknoloji, ilk kez uygulamayı afet bölgesinde gerçekleştirdi. AKSUNGUR İHA, hem anlık görüntü aktarıyor hem de üzerindeki baz istasyonuyla bölgedeki vatandaşlarımıza cep telefonu iletişim hizmeti sunuyor.”

 

AKSUNGUR’un Hatay’da icra edeceği görüntü aktarımı ve iletişim desteği için 45 saatlik uçuşu kapsayan görevi hakkında TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil şu ifadelerde bulundu:

‘’Depremin ilk gününden itibaren gıda, kıyafet ve ısınma gibi tüm yardım paketlerini tırlara yükleyerek AFAD koordinasyonunda bölgeye gönderiyoruz. TURKCELL ile bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığımız AR-GE projesi sonrası hayata geçen AKSUNGUR İHA’mıza baz istasyonu entegre ederek ayrıca iletişim desteği veriyoruz. Depremden etkilene bölgeye elimizdeki tüm imkanları seferber ediyoruz. Depremde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, 

yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.’’ 

 

Kaynak: DefenceTürk

AKINCI TİHA ve TB2 SİHA’lar deprem bölgelerinde görevde! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum