Bakan Akar’dan boğazdaki mayın tehdidine ilişkin açıklama

“Haber ilk geldiği andan itibaren herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak bakımından mayın avlama gemilerimiz dahil hepsi görevinin başında.”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doha programı sırasında CNN Türk canlı yayınına katılarak İstanbul boğazında ortaya çıkan mayın ve Rusya’nın bu konuyla ilgili açıklamaları konusunda açıklamada bulundu. Bakan Akar açıklamasında, “Şimdi bizim bir Rusya tarafından Ukrayna tarafından bu konuda çeşitli bilgiler bize ulaştı. Bu bilgiler çerçevesinde Odesa bölgesinde deniz mayınlarından bir kısmının istenmedik bir şekilde koptuğunu ve serseri mayın tabir ettiğimiz şekli ile mayınların bölgede olduğunu olabileceğine dair bilgiler geldi.” ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf: Yörük Işık

Bakan Akar ayrıca, “Biz bunu bir taraftan tahliye ederken incelerken hem Rusya hem Ukrayna temaslarımızı sürdürüp nedir gerçek tam gerçek bunu anlamaya çalışırken diğer taraftan da başta Deniz Kuvvetleri olmak üzere uçar ve yüzen unsurları Deniz Kuvvetlerimizin bir anlam seferber ettik onları ikraz ettik. Arkadaşlarımız, teyakkuz durumundalar ve o günden beri bu haber ilk geldiği andan itibaren herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak bakımından mayın avlama gemilerimiz dahil hepsi görevinin başında diğer kurumlarla sahil güvenlik ile birlikte diğer kuruma da bunların hepsi paylaşıldı birlikte çalışıyoruz. 

Bu konuyla alakalı bildiğiniz gibi bir haber geldi. Bir ticari bir gemiden burada bir mayın gördüğüne dair burada bir cisim olduğuna dair bunun üzerine zaten bölgede devriye görevi yapmakta olan unsurlarımıza gerekli bilgiler verildi. Bölgeye bir SAS timi sevk edildi. SAS timi gerçekten orada bir cisim olduğunu gördü o cismi emniyetli bölgeye çektiler, incelediler bu inceleme sonucunda söz konusu cismin eski bir mayın olduğunu tespit ettiler. 

Eski bir mayın onun için incelemelerimiz devam ediyor. Ona tam olarak bir karar verilmedi onun incelemesi sürdürülüyor. Ve kime ait neye ait hangisi bu biraz önce bahsettiğimiz Odesa’da Ukraynalılar tarafından konulan mayınlardan mıdır yoksa daha eski bir mayın mıdır incelemesi sürüyor şuan da fakat söz konusu mayın emniyetli bölgeye çekilmek suretiyle bizim SAS timimiz tarafından imha edildi. Ve şuanda da İstanbul boğazındaki trafikte herhangi bir olumsuzluk yok bizim aldığımız bilgiler çerçevesinde.” ifadelerinde bulundu.

Aydın sınıfı mayın avlama gemisi TCG Akçakoca Görsel: @egetulca26 Mayıs’taki mayın alarmı

26 Mayıs sabahı İstanbul Boğazı’nın Kuzey girişinde “mayın benzeri bir cisim” görülmüştü. Ardından MSB’ye bağlı birimler olay yerine intikal edip söz konusu cisim SAS personeli tarafından  müdahale edilmeye başlanmıştı. Durum üzerine İstanbul boğazındaki gemi geçişlerinden sorumlu olan Kıyı Emniyeti, İstanbul boğazını geçici olarak gemi geçişlerine kapattığını duyurdu.

Daha sonra bölgeye, Aydın sınıfı mayın avlama gemileri olan M270 TCG Akçay , M268 TCG Akçakoca  ve M266 TCG Amasra, 1 adet Tuzla sınıfı karakol botu P-1207 TCG Tekirdağ botu ve sahil güvenlik birimleri İstanbul boğazını kuzey yönlü geçerek bölgeye doğru geçiş yapmıştır. Yine bölgeye java desteği olarak 1 adet S70 seahawk helikopteri ve 1 adet deniz karakol uçağı sevk edilmişti.

İlgili olarak:

Mayın avlama gemileri İstanbul Boğazı’na intikal etti

Kaynak: DefenceTürk

Bakan Akar’dan boğazdaki mayın tehdidine ilişkin açıklama Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum