Almanya’dan Ukrayna’ya Gepard hava savunma sistemi tedariki

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Ukrayna’ya Gepard hava savunma sistemi ve mühimmatının tedarikinin planlandığını açıkladı.

Alman gazetesi WELT tarafından yayımlanan habere göre, Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Ukrayna’ya her ikisinin de Alman Ordusu envanterinde bulunan 30 adet Gepard 35 mm kundağı motorlu hava savunma sistemi ve 60.000 adet mühimmat teslim edilmesinin planladığını açıkladı.

25 Temmuz 2022 tarihinde Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Rezniko, Ukrayna Ordusu’nun Almanya’dan 3 adet Gepard hava savunma sisteminden oluşan ilk partiyi teslim aldığını duyurmuştu. Bu bağlamda Nisan 2022’de Almanya, Gepard’ın 35 mm kundağı motorlu hava savunma sistemlerinin Ukrayna’ya bağışlanmasını onaylamıştı.

Gepard uçaksavar silah sistemi (Görsel: KMW)

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, 26 Nisan 2022 tarihinde Almanya’daki Amerika Birleşik Devletleri Ramstein Hava Üssü’nde düzenlenen bir toplantıda, Almanya’nın Ukrayna’ya Gepard hava savunma zırhlı araçlarını sağlamaya hazır olduğunu da doğrulamıştı.

 Gepard hava savunma sistemi

Gepard, 1976 yılında Alman ordusunda hizmete giren Leopard 1 tankın paletli zırhlı şasesine dayanan mobil bir hava savunma sistemidir. Bu bağlamda sistem, Alman Ordusu tarafından kullanılmamasına rağmen dünyanın diğer ülkeleri tarafından kullanılmaya devam etmekte. Gepard, 2 adet Oerlikon Contraves 35 mm KDA topuyla donanmış bir Leopard 1 tank paletli şasisinin gövdesine monte edilmiş bir taretle donatılmıştır.

Bunlar, FAPDS (Frangible Armor Piercing Discarding Sabot) mühimmatı ile yaklaşık 3.500 metre ve 4.500 metreden fazla etkili hava savunma menzili ile namlu başına, dakikada 550 mermi döngüsel atış hızına sahiptir. Gepard, 1 adet sürücü, 1 adet komutan ve 1adet nişancı olmak üzere 3 kişilik mürettebata sahiptir. 2 adet 35 mm topa sahip taret, -10° ila +85° arasında bir yükselti ile 360° dönüşe sahiptir.

Gepard, taretin arkasında 1 adet S-bant arama radarı ve taretin önüne yerleştirilmiş 1 adet Ku-bant Doppler takip radarı ile donatılmıştır ve bu radar, azami 15 km menzildeki hava hedeflerini tespit edip takip edebilmektedir. Leopard 1 tankının paletli şasisini kullanan Gepard, her türlü arazi koşulunda yüksek hareket kabiliyetine sahiptir. Azami 550 km seyir menzili ile 65 km/s azami yol hızında görev yapabilmektedir.

 

Kaynak: DefenceTürk

Almanya’dan Ukrayna’ya Gepard hava savunma sistemi tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum