Ağ Destekli Yetenek Projesi, kullanıma alındı

Ağ Destekli Yetenek Projesi’nin (ADY) kullanımı ASELSAN tarafından duyuruldu.

Ağ Destekli Yetenek Projesi’nin (ADY) kullanımı ASELSAN tarafından yayımlanan A Bülten ile duyuruldu. Bu kapsamda Eurasian Peace (Avrasya Barışı) 2023 Tatbikatı’nın Milli Savunma Üniversitesi Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi (ÇMHM) İstanbul’da, Türkiye ile birlikte Arnavutluk, Azerbaycan, Gürcistan, Makedonya ve Romanya Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla icra edildiği aktarıldı.

Eurasian Peace (Avrasya Barışı) 2023 Tatbikatında taktik durumun oluşturulması ve tatbikat boyunca güncel durumun yansıtılması maksadıyla, Ağ Destekli Yetenek (ADY) Projesi kapsamında geliştirilen KOCATEPE Muharebe Yönetim Sistemi (Tabur Üstü Komuta Kontrol Sistemi-TÜKKS) yazılımının NATO ihtiyaçlarına uygun konfigürasyonu olan Turkish Army Command & Control Information System (TACCIS) yazılımı kullanıldı.

Tatbikat boyunca TACCIS yazılımı, NATO semboloji standartlarında, meydana gelen dost ve düşman durum değişiklikleri, hedefler, tesisler, olaylar ve kontrol tedbirlerinin NATO harita sunucularından alınan sayısal haritalar üzerinde fonksiyonel alanlar için oluşturulan durum haritaları ile takip edilmesi, dost ve düşman muharebe için tertiplenmelerinin (MİT) oluşturulması gibi fonksiyonları ile kullanıldı.

ADY Projesi kapsamında Eurasian Peace (Avrasya Barışı) 2023 çalışmalarına Mart ayı sonunda TÜKKS/TACCIS yazılımının görev ağına dahil edilmesi ve yapılandırma ile başlandı sonrasında kullanıcı eğitimi, tatbikat öncesi veri girişi yapılarak tatbikatın icra safhasında da teknik destek verildi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının öncelikle karşılanması maksadıyla KOCATEPE TÜKKS/TACCIS yazılımı ile katılım sağlanan Eurasian Peace (Avrasya Barışı) 2023 Tatbikatı tamamlandı.

AĞ DESTEKLİ YETENEK MUHAREBE SAHASI YÖNETİM SİSTEMİ

ASELSAN tarafından tasarlanan Ağ Destekli Yetenek (ADY) Sistemi, kolordu seviyesinden başlayarak tek silah/araç ve tek er seviyesine kadar komuta yeri ve bağlı muharip unsurların, muhabere, araç, askeri bilgisayar ve komuta kontrol sistemleri ile donatılarak sayısal entegrasyonunu sağlar.

ADY Sistemi, kuvvet ve karargah seviyesi ile tam entegrasyon içerisinde manevra unsurlarının etkinliğini artıran, planlama, icra ve harekât sonrası değerlendirme aşamalarını desteklemeye yönelik ortak durum farkındalığı ile karar destek fonksiyonları sunan bir komuta kontrol ve bilgi sistemidir. Sayısal ortamda komuta kontrol yetenekleri sayesinde, kolordu seviyesinden araç / tek er seviyesine kadar harekâtın sevk ve idaresini sağlar.

Kaynak: DefenceTürk

Ağ Destekli Yetenek Projesi, kullanıma alındı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum