Polonya’dan Ukrayna’ya T-72 ve BWP-1 sevkiyatı

Polonya tarafından gönderilen T-72M1 ana muharebe tankları ve BWP-1 zırhlı muharebe araçları, Ukrayna’ya ulaştı.

Polonya, ABD ile T-72M1 ve T-72M1 üzerinden geliştirilen PT-91 ana muharebe tanklarının yerini alacak M1A2 Abrams tanklarının tedarik sözleşmesini imzalanmasını takiben Ukrayna’ya 100 adet T-72 ana muharebe tankı hibe etti.

Sevkiyatın Ukrayna’ya ulaştığı ve Ukrainian Military YouTube isimli kullanıcın paylaştığı videoda Ukrayna Ordusu’nun T-72M1 tankı kullanıldığı görülüyor. Videodaki tankın T-72M1 olduğu, üzerinde kızılötesi aydınlatma radarının bulunmaması ve taret üzerindeki termal görüntüleyici penceresinden anlaşılıyor.

Army Recognition tarafından da aktarıldığı üzere Biden yönetimi, NATO bünyesindeki Sovyet üretimi silah geçmişi bulunan ülkelerin envanterlerindeki T-72 ana muharebe tanklarının Ukrayna’ya sevki ve oluşacak tank boşluğunun doldurulması konusunda yoğun bir çalışma yürütüyor.

T-72M1 ana muharebe tankı

Polonya Ordusu hizmetindeki T-72M1 ana muharebe tankı, T-72A ana muharebe tankı üzerine uygulanan ön zırha 16 milimetrelik ilave bir zırh plakası gibi muhtelif değişikler sonucu ihracata yönelik geliştirilmiş Sovyet üretimi bir ana muharebe tankıdır. Gelişim sürecinde ana silah değişikliğine gidilmeyen T-72M1, selefi T-72A tankları gibi 125 milimetre 2A46 yivsiz top kullanmaktadır.

 

3 farklı mühimmat tipi ile atış yapılabilen ana silah, APFSDS (Zırh Delici Sabot Mermi) tipi ile 2400 metre, HEAT-FS (Yüksek Patlayıcılı Tanksavar Mermisi) ile 4000 metre, HE-FRAG (FS) yivsiz mühimmat ile 9400 metre azami doğrudan ateş menziline sahiptir. Tankın ikincil silahlarını eş merkezli bir şekilde ana zırhın sağ tarafında sabitlenmiş 7.62 milimetre PKT makineli tüfek ve komutan kulesindeki 12.7 milimetre NSV makineli tüfek oluşturmaktadır.

T-72M1 tankı ile birlikte Polonya Ordusu envanterinde bu tankların yükseltilmiş sürümü T-72M1R ana muharebe tankında ise selefinin aksine motor ve elektronik sistem değişikliği gibi yapısal yenilemelere gidilmiştir. W-46-6 motoru ile 780 beygirlik güç elde edilen tankta, silahçı bölümüne ise 3. nesil KLW-1 Asteria termal kamera, yedek batarya ve sürücü ve komutan bölümüne pasif opto-elektronik cihaz yerleştirilmiştir. Bu değişiklikler ile birlikte tank üzerinde, pil yönetim sistemi ile uyumlu olacak şekilde sisteme dahil edilmiş RADMOR’un geliştirdiği telsiz sistemi ve WB Group’un geliştirdiği FONET sistemi ile dahili ve harici haberleşme sistemlerinde yenilemelere gidilmiştir.

BWP-1 ZMA

Sovyet üretimi BMP-1 üzerinden geliştirilen paletli tam amfibik zırhlı muharebe aracı BWP-1, BMP-1 gibi 115 kilogram ağırlığında düşük basınç kısa geri tepmeli 76 milimetre 2A28 Grom yivsiz top kullanmaktadır. Platformun ikincil silah takımını ise 7.62 milimetre PKT makineli tüfeği ve ana zırh üzerine yerleştirilmiş kablo güdümlü Kolomna KBM 9K 11 Malyutka AT-3 Sagger tanksavar füzesi ateşleyen füze lançeri oluşturmaktadır.

Araç gövdesi ve tareti, mürettebatı düşük namlulu silah mermisi ve şarapnel parçalarından koruyan tamamı kaynaklı çelik zırhtan imal edilmiştir. Sürücü, komutan ve silahçı olmak üzere üç kişilik mürettebat kapasitesine sahip araç, personel taşıma kabininde kabinin sağ ve sol kısımlarına arka arkaya tek sıra halinde yerleştirilmiş koltuklarda sekiz personel taşıyabilmektedir. Personel kabininden giriş ve çıkış işlemleri araç arkasındaki dış kısmında benzin depoları bulunan iki kapıdan gerçekleştirilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Polonya’dan Ukrayna’ya T-72 ve BWP-1 sevkiyatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum