MKE, E-ZMA’nın üretimine hazır!

Ankara’da düzenlenen SEDEC 2022’de Defence Turk tarafından edinilen bilgiye göre MKE tarafından M113 ve benzer paletli zırhlı muharebe araçları için geliştirilen hibrit tahrik ve insansız kullanım uygulaması E-ZMA üretime hazır. Diğer yandan FIRTINA obüslerine yönelik 1300 hp gücünde hibrit tahrik sistemi geliştirme projesi olan E-FIRTINA’nın kalifikasyon testleri devam ediyor.

Elektrikli M113 E-ZMA

Elektrikli M113 E-ZMA ise MKEK tarafından TSK envanterindeki M113 sınıfı ZPT, ZMA ve GZPT’lerin teknolojik olarak geliştirilmesi kapsamında hazırlanan bir proje sonucu geliştirildi.

ASFAT Mekanik Mayın Temizleme Teçhizatı’nın yanında yer alan E-ZMA prototipi

Proje ile söz konusu paletli araçların hibrit tahrik sistemi ile donatılarak insanlı ve insansız olarak kullanılabilecek, yeni nesil yazılım ve sistemlerle donatılmış, uzaktan kumandalı, çok az yakıt tüketen, bakım ve idame masrafı düşük, özellikle motor ve transmisyon konusunda yurt dışı bağımlılığının ortadan kaldırılması hedeflendi.

Projenin tamamlanmasıyla Türkiye, herhangi bir sınırlamaya takılmadan yeni nesil araçlara güç grubu tasarımı ve üretimi yeteneğine sahip ülkeler arasında yer alacak. M113 ile başlayan uygulamanın orta vadede Türkiye’nin geliştirdiği ve ürettiği zırhlı araçlara yansıması da mümkündür.

E-FIRTINA Projesi

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın MKE’ye ait Ankara Elmadağ’daki Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikasındaki ziyaretinde Hibrit E-FIRTINA Kundağı Motorlu Obüs projesi ilk kez kamuoyuna yansımıştı. E-FIRTINA; 1300 beygirlik bir güç grubuna sahip olacak ve 4 saatte hızlı sarj olabilecek. 2.8 L motor hacimli dizel jeneratör, batarya ve elektrik motorlarından oluşan tahrik sistemi dizel motorlu FIRTINA’ya göre ivmelenme ve menzil konusunda önemli avantajlar sunmaktadır.

IDEF 2021’de sergilenen E-FIRTINA

Kaynak: DefenceTürk

MKE, E-ZMA’nın üretimine hazır! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum