Kanada’dan Ukrayna’ya yeni kafile silahlar ulaştı

Kanada, Kanada Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait C-17 kargo uçağı ile 23 Şubat günü Ukrayna’ya öldürücü silah ve ekipmanlar gönderdi. Kanada Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Kanada’nın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ölümcül silahlar ve çeşitli ekipmanlar hibe edeceği belirtildi. Yapılan açıklamada bu mühimmat içerisinde makineli tüfekler, tabancalar, 1,5 milyon mühimmat, keskin nişancı tüfekleri ve çeşitli ekipmanların bulunduğu aktarıldı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna ile istişarelerden sonra Ottawa’nın Ukrayna’ya 7.8 milyon Kanada doları değerinde ölümcül silahlar sağlamaya karar verdiğini söyledi.

Bundan birkaç gün önce Hollanda, Ukrayna’ya askeri yardım yapacağını açıkladı. Hollanda hükümeti yaptığı açıklamada Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine, tüfek, radar sistemi, mermi ve mayın detektörü gönderileceği bilgisini paylaştı. Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, “Diplomatik bir çözüm olmasını düşünüyoruz ancak aynı zamanda Ukrayna’nın, olası bir Rusya saldırısında kendini savunabilmelidir.” dedi.

Estonya’nın Ukrayna büyükelçisinin sosyal medya hesabından paylaştıklarına göre Estonya, Ukrayna’ya Javelin tanksavar füzesi gönderdi. Estonya, Litvanya ve Letonya, Ukrayna’ya Rusya karşısında savunması için Stinger ve Javelin füzesi alacaklarını söylediler. Daha önce Letonya, Ukrayna’ya Stinger MANPADS göndermişti.

Bugüne kadar Ukrayna, Javelin, Stinger, hafif silahlar ve keskin nişancı tüfekleri, radar, karakol botlar ve mayın avlama gemileri hibe edildi.

Rusya-Ukrayna Krizi

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimin temeli yüzyıllar öncesine dayanıyor. Tarihi olarak bakıldığında uzun yıllar siyasi, ekonomik ve askeri konularda birlikte hareket ettiği görülüyor. Rusya Devlet Başkanı Putin’in sık sık bu iki devletin ‘tek halk’ olarak nitelendiriyor. Yakın tarihe bakıldığında Ukrayna, Sovyetler Birliği çöktükten sonra yönünü batıya çevirdiği görülüyor. Rusya ucuz doğal kaynağı olarak gördüğü Sovyet ardılı ülkelerin batıya yönelim Rusya’yı rahatsız ediyordu. O yıllarda batılı devletler Ukrayna ile ilişki kurma konusunda mesafeli davranıyordu. NATO’ya üyelik konusunda çeşitli hazırlıklar yapıldı ancak Rusya’nın baskı ve tehditleri üzerine geri adım atıldı. Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması yapmak için diplomatik girişimlerde bulundu ve yine Rusya engeline takıldı. İki ülke arasındaki gerilimin esas kırılma noktası ise 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiydi.

Kaynak: DefenceTürk

Kanada’dan Ukrayna’ya yeni kafile silahlar ulaştı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum