Ukrayna’nın son Gyurza-M sınıfı gambotu fabrika kabul testlerine başladı

Ukrayna Donanması için inşa edilen Gyurza-M Sınıfı (Proje 58155) gambotların sonuncusu fabrika kabul testlerine başladı

Naval News tarafından aktarıldığı üzere Ukrayna Deniz Kuvvetleri için inşa edilen Gyurza-M sınıfı Proje 58155 kapsamında inşa edilen Hafif Zırhlı Gambotlarının (MBAK) sekizinci ve sonuncusu olan gemi Kiev bölgesindeki Dinyeper Nehri üzerinde fabrika denemeleri yaparken görüntülendi.

Gyurza-M sınıfı gemiler, Ukrayna Devlet Araştırma ve Tasarım Gemi İnşa Merkezi’nde baş tasarımcı olan Serhiy V. Krivko liderliğinde bir ekip tarafından tasarlandılar. Botların seri üretimleri, 2017 yılına kadar Leninska Kuznia olarak bilinen Kiev’deki özel tersane Kuznia na Rybalskomu tarafından gerçekleştirildi.

Eylül 2020 itibariyle, 7 adet Gyurza-M sınıfı gemi (P174 Akkerman, P175 Berdiansk, P176 Nikopol, P177 Kremençuk, P178 Lubny, P179 Vyshhorod ve P180 Kostopil) Ukrayna Deniz Kuvvetlerinde görev yapmaktadır. ( Bu gemilerden Akkerman, Kremençuk ve Vyshhorod savaşın ilk aylarında Ruslar tarafından ele geçirilirken, Lubny ise Mariupol da yaşanan şiddetli çatışmalar esnasında batırılmıştır. Ayrıca, aynı sınıftan bir gemi Özi(Dinyeper) Nehri üzerinde Rus kuvvetleri tarafından bir Lancet dolanan mühimmat kullanılarak vuruldu).

Bucha olarak adlandırılan serinin sekizinci geminin (MBAK-08) üretimine 2019 yılında başladı. Planlara göre, sadece dört ay içinde inşasının tamamlanması öngörülmekteydi. Ancak, finansal sıkıntılardan ötürü geminin inşası 2021 yılında tamamlanabildi.

Gyurza-M sınıfı Gambotlar

Zırhlı araçlar için geliştirilen BM-3 Shturm savaş modülünün bir varyantı olan 2 adet KAU-30M (orijinal adı BM-5M.01 Katran-M) modülü ile donatılmıştır. Her bir modül 30 mm ZTM-1 otomatik top, 30 mm KBA-117 otomatik bombaatar ve 7.62 mm PKT makineli tüfek ve 2 adet Bariyer güdümlü tanksavar füzesi ile donatılmıştır.

Gyurza-M sınıfı gambotlar 23 metre uzunluğa, 4,8 metre genişliğe ve 54 ton deplasmana sahiptir. 2 adet dizel motordan güç alan bu gemi, 25 knot hıza ulaşabilmektedir. Mürettebat beş kişiden oluşmaktadır. Gambot, bir Delta-M navigasyon radarı ve bir Sarmat gözlem ve hedefleme EOS ile donatılmıştır.

Kaynak: DefenceTürk

Ukrayna’nın son Gyurza-M sınıfı gambotu fabrika kabul testlerine başladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum