Türkiye’ye F-16 modernizasyon kiti satışına dair yeni karar

Biden yönetimi Pazartesi günü Kongre’ye Türkiye’ye mevcut F-16 savaş uçağı filosu için 259 milyon dolara varan aviyonik yazılım yükseltmelerinin planlanan satışını bildirdi. NATO üyesi Türkiye’nin milyarlarca dolar değerindeki F-16 savaş uçağı satın alma talebi ise Kongre’de devam eden muhalefet arasında belirsizliğini koruyor.

Bahse konu paket, Kongre tarafından onaylanırsa uzun bir aradan sonra Türkiye’ye onaylanan ilk büyük askeri satış olacak. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, “Türkiye uzun süredir iş birliğini sürdürdüğümüz ve değerli bir NATO müttefikidir. Biden Yönetimi, Türkiye’nin F-16 filosunun aviyoniklerini standarda getirme çabalarını destekliyor.” dedi.

Bu modernizasyon paketi, yeni F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti satışından ayrı. Bu bağlamda 20 milyar dolarlık paket, Ekim 2021’de talep edilmişti. Reuters tarafından yapılan habere göre 259 milyon dolarlık bu satış, daha büyük bir satışın Kongre’den onay alacağı anlamına gelmiyor.

Paket ile birlikte Türkiye, mevcut F-16 savaş uçağı filosunu desteklemek için Otomatik Yer Çarpışma Önleme Sistemi (AGCAS) kabiliyetine sahip Operasyonel Uçuş Programı (OFP) aviyoniklerinin yazılım yükseltmelerini ve Çok Fonksiyonlu Veri Dağıtım Sistemi Block Upgrade II (MIDS BU II)’nin (Link-16) entegrasyonunu sağlamak için ürün ve hizmet tedarik edecek.

Yapılan bildirimde şu ifadelere yer verildi:

“Önerilen bu satış, Türkiye’nin NATO ile birlikte çalışabilirliğini geliştirmeye ve Türkiye’nin mevcut F-16 uçaklarının uçuş güvenliğini sağlamaya yardımcı olarak ABD’nin dış politikasını ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyecektir. Bu satış Türkiye’nin mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı koyma ve anavatanını ve orada konuşlanmış ABD personelini savunmaya yardımcı olma yeteneğini sağlayacak. Satışın ana yüklenicisi Lockheed Martin olacaktır.”

Otomatik Yer Çarpışma Önleme Sistemi (AGCAS)

Lockheed Martin, Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından ortaklaşa geliştirilen AGCAS, CFIT (Controlled Flight İnto Terrain) olarak bilinen olayları azaltmak için tasarlanmıştır. ABD Hava Kuvvetleri istatistiklerine göre, CFIT olayları uçak kayıplarının yüzde 26’sını ve tüm F-16 pilot ölümlerinin şaşırtıcı bir şekilde yüzde 75’ini oluşturmaktadır.

Lockheed Martin Program Yöneticisi Ed Griffin’e göre AGCAS, yer çarpışmasının yakın olup olmadığını belirlemek için hassas navigasyon, uçak performansı ve yerleşik dijital arazi verilerini kullanan bir dizi karmaşık çarpışmadan kaçınma ve otonom karar verme algoritmalarından oluşmakta Sistem yakın bir çarpışma öngörürse, yere çarpmayı önlemek için son anda otonom bir kaçınma manevrası (kanat seviyesinde yuvarlanma ve +5g çekme) yapmakta.

Kaynak: DefenceTürk

Türkiye’ye F-16 modernizasyon kiti satışına dair yeni karar Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum