Türk Kara Kuvvetleri’nin ilk AW1119T helikopteri test uçuşunu gerçekleştirdi

Tamamen dijital aviyonik paketi, sentetik görüş sistemi ve çarpışma önleme sistemi ile AW119M’nin Türkiye’nin ihtiyaçlarına özel versiyonu olan AW119T, İtalya’da test uçuşu sırasında görüntülendi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda pilot eğitimi için İtalya merkezli Leonardo’ya sipariş verilen 15 adet AW119T helikopterinin ilki test uçuşu sırasında görüntülendi. Helikopterin yakın bir zamanda Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslimatının başlaması bekleniyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı yeni nesil eğitim ihtiyaçları için Leonardo AW119T helikopterini seçmişti. AW119T, Leonardo’nun AW119M’sinin Türkiye ihtiyaçlarına yönelik özel versiyonudur. Helikopter, kritik uçuş bilgilerini iki büyük, çok işlevli ekranda gösteren, durumsal farkındalığı artıran ve pilot iş yükünü azaltan dijital bir aviyonik paketine sahiptir. Helikopter, kritik uçuş bilgilerini iki büyük, çok işlevli ekranda gösteren, durumsal farkındalığı artıran ve pilot iş yükünü azaltan dijital bir aviyonik paketine sahiptir.

2.85 tonluk kütleye sahip olan AW119T, yedi yolcuya kadar taşıyabilmektedir. İtalyan-İngiliz şirketi AgustaWestland’ın lisansı altında T129 taarruz helikopterlerini üreten Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Leonardo’nun AW139 helikopterleri için de gövde tedarikçisi konumunda. AW119T, Leonardo’nun eğitim helikopterleri pazarında kullanacağı isimdir. T harfi ise Türkiye’yi değil eğitim varyantı olduğunu tanımlamak amacıyla kullanılmıştır.

AW119 helikopterinin üç versiyonu vardır: sivil kullanım için tasarlanmış AW119Kx, askeri kullanım için AW119M ve eğitim için AW119T. Her iki tip de, hem VFR hem de IFR operasyonlarını mümkün kılan, kritik uçuş bilgilerini iki büyük çok fonksiyonlu ekranda gösteren, durumsal farkındalığı artıran ve Sentetik Görüş Sistemi (SVS), Gökyüzünde Otoyol (HITS) tasviri, hareketli harita ve gömülü Helikopter Arazi Kaçınma Uyarı Sistemi (HTAWS) gibi pilot iş yükünü azaltan son teknoloji ürünü dijital aviyonik paketi ile donatılmıştır.

AW119M, asker taşımacılığı, eğitim, harici kaldırma, zayiat tahliyesi, Arama ve Kurtarma (SAR), Komuta ve Kontrol (C2) ve silahlı destek dahil olmak üzere çok çeşitli askeri görevler için kullanılabilir. AW119M, denizcilik ortamında da oldukça yeteneklidir.

Kaynak: DefenceTürk

Türk Kara Kuvvetleri’nin ilk AW1119T helikopteri test uçuşunu gerçekleştirdi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum