SSB’den Bacaklı Robot Çalıştayı

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, yeni gelişmekte olan Bacaklı Robotlar alanında çalışmalar yürüten ekosistem, Bacaklı Robot Çalıştayı’nda bir araya geldi.

T.C Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, yeni gelişmekte olan Bacaklı Robotlar alanında çalışmalar yürüten ekosistem, Bacaklı Robot Çalıştayı’nda bir araya geldi. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ev sahipliğinde, yeni gelişmekte olan Bacaklı Robotlar alanında çalışma yapan üniversite ve firmalar ile bu tip robotların askeri ve güvenlik alanındaki potansiyel Kullanıcıları Bacaklı Robot Çalıştayı’nda buluştu.

SSB Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda, SSTEK desteği ile gerçekleşen çalıştaya, yedi firma ve beş üniversite ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı temsilcileri iştirâk etti. Bacaklı Robotlar alanında ortak hedefte buluşmak amacıyla düzenlenen çalıştayda, üniversite ve firmalarca yürütülen mevcut çalışmalar ve kabiliyetler paylaşıldı.

SSB’den yapay zeka çalıştayı

Yapay zekâ alanında yaşanan güncel gelişmeler ışığında savunma sanayiinde yapay zekânın tüm yönleriyle ele alınması amacıyla Savunma Sanayii Yapay Zekâ Çalıştayı düzenlenmişti. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda (SSB) düzenlenen Savunma Sanayii Yapay Zekâ Çalıştayı’na akademiden, ihtiyaç makamlarından, firmalardan ve SSB’den yapay zekâ alanında 80’i aşkın uzman katılım sağlamıştı.

Çalıştay, uzmanların kendilerine yöneltilen sorulara, bilgisayar/tablet veya telefonlar ile interaktif olarak cevap verdikleri ayrıca görüşlerini sözlü olarak ifade ettikleri bir yöntem çerçevesinde gerçekleştirilmişti. Sabah oturumlarında yapay zekânın savunma alanında sunacağı kabiliyetler, katkı sağlayacağı savunma sistemleri, yapay zekâ kullanımı konusunda problem alanları/zorluklar/engeller ile yapay zekâ dönüşümü için en öncelikli konular uzmanların girdileri ile tartışılmıştı.

Öğleden sonra ise sabah oturumlarında yapılan tartışmalarda ortaya çıkan 6 odak konu için ihtiyaçlar ve öneriler yine uzmanları girdileri ile detaylı olarak değerlendirilmişti. Çalıştay, uzmanlardan çalıştay esnasında alınan girdilerle oluşturulan ilk sonuçların tüm katılımcılarla paylaşıldığı sunum ile sona ermişti. Çalıştay sonunda oluşan çıktıların Savunma Sanayii Yapay Zekâ Stratejisine girdi oluşturması hedefleniyor.

ASELSAN’dan 2023 hedefleri: yapay zekalı komutan yardımcısı

9-12 Haziran 2021 ATO Congresium’da 3’üncüsü düzenlenen Verimlilik ve Teknoloji Fuarı kapsamında gerçekleştirilen “2023 Sonrası Savunma ve Uzay Teknolojileri” etkinliğinde konuşan ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, 2023 sonrasında envantere katılması öngörülen savunma ürünlerini paylaşmıştı. Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN olarak Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda dünyadaki savunma teknolojileri alanındaki gelişmeleri inceleyerek cumhuriyetin 100. yılı için çalışmalarına devam ettiklerini belirtmişti.

Bu bağlamda Haluk Görgün,

“Sizlere birazdan bahsedeceğim birçok proje 2023’ten sonra güvenlik güçlerimizin gücüne güç katacak sistemler olarak  karşımıza çıkacak. Kamuoyunun da yakından takip ettiği ve birçok grubun sorumluluk aldığı uzun menzilli bölge hava savunma sistemi SİPER projemiz, üst katman balistik füze savunma sistem geliştirme projemiz, MMU projesi, Milli GPS uydusu, Milli uydu üzerinden haberleşen askeri telsizlerimiz, yapay zekalı komutan yardımcısı yani yapay zekayı kullanarak sahadaki askere destek olabilecek sistemler, biyolojik saldırıya karşı tedbir konuları, sürü halinde çalışan otonom kara deniz hava araçları, yakın dönemde teslim edilen kritik teknolojik ürünlerimize otonom hava savunma sistemi HİSAR-A’yı örnek gösterebiliriz. TÜRKSAT-6A uydu üzerindeki haberleşme ekipmanlarımız ve karakulak ismini verdiğimiz yüksek frekansta çalışan kestirme dinlenme sistemlerimiz güzel uygulamaya geçmiş son dönemdeki yüksek teknoloji ürünleridir.”

demişti.

Kaynak: DefenceTürk

SSB’den Bacaklı Robot Çalıştayı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum