Slovakya’dan Ukrayna’ya S-300PMU hava savunma füze sistemi teslimatı

Slovakya Başbakanı Eduard Heger yaptığı açıklama ile ülkesinin Sovyet döneminden kalan tek uzun menzilli karadan havaya savunma sistemi olan S-300PMU’yu Ukrayna ordusuna devrettiğini bildirdi. Haftalardır üzerinde çalışılan bu anlaşmanın kabulünde NATO müttefiklerinin etkisi oldu. Ukrayna’ya verilen S-300PMU yerine Patriot savunma füzesinin yerleştirilmesi kararı alındı.

Slovakya, Ukrayna ordusuna çeşitli silah sistemlerini içerecek şekilde önemli ölçüde askeri yardım yaptı. Bu haftanın başlarında, Çek Cumhuriyeti’nin Ukrayna’ya T-72 tankı ve BMP-1 zırhlı aracı gönderme hazırlığı içinde olduğu ortaya çıktı. Avustralya, Ukrayna silahlı kuvvetlerine 20 Bushmaster mayına karşı korumalı tekerlekli hafif zırhlı araç teslim etme sürecinde. İngiltere ise bir dizi Mastiff transfer etmeyi planladığını açıkladı. Diğer ülkeler, zırhlı araç ve topçu sistemleri, ter-er hava savunma ve tanksavar füzeleri, küçük silahlar, mühimmat ve diğer gereçleri göndermeyi düşünüyorlar.

“Daha fazla sisteme ihtiyaç var”

Kara tabanlı hava savunma sistemine sahip eski Slovak S-300PMU gibi sistemler, Ukrayna ordusu için önem arz etmektedir. Ukrayna’da halihazırda hizmette olan S300 varyantları bulunmaktadır. Kiev’deki üst düzey yetkililer daha fazla uzun menzilli sistemlerine ihtiyaç duyulduğunu defalarca dile getirdiler.

Ukrayna kuvvetleri son zamanlarda ülkenin kuzey kesiminin çoğunu geri almasından sonra Rusya ordusu odağı değiştirdi. Doğu ve güneydeki  operasyonlarına hız verdi. Hava ve füze saldırılarında kayda değer bir artış oldu.

Ukrayna’nın doğusunda yer alan Kramatorsk kentindeki bir tren istasyonuna Tochka-U kısa menzilli balistik füzesi ile yapılan saldırıda onlarca Ukraynalı sivil hayatını kaybetti ve 100’den fazla sivil yaralandı. Rus ordusu, bu tür bir silahı kullanmadığını iddia ederek, Ukrayna güçlerine yönelik bir saldırı olarak bildirmiş olmasına rağmen bu saldırıyı gerçekleştirdiğini reddetti. Saldırı, Rus yanlısı ayrılıkçıların 2014 yılında Malaysian Airlines Flight 17’yi (MH17) düşürmesini izleyen olaylar zincirine son derece benzemektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Slovakya’dan Ukrayna’ya S-300PMU hava savunma füze sistemi teslimatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum