Sabit EİRS radarı için 1 milyar lirayı aşkın bütçeli sözleşme imzalandı

12 Mayıs 2023 tarihinde Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda yayımlanan bildiride ASELSAN’ın Sabit EİRS (Erken İhbar Radar Sistemi) tedariki için sözleşme imzaladığı açıklandı. Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nda yayımlanan bildiride şu ifadelere yer verildi:

ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Sabit Erken İhbar Radar Sistemi Projesi ile ilgili olarak toplam bedeli 500.801.109,- TL ve 27.029.473,- ABD Doları tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2026-2027 yılları arasında gerçekleşecektir.

AB Mikronano tarafından üretilen yerli GaN transistörlerin kullanılmaya başlandığı EİRS’de ilk teslimatlara müteakip iki adedin üzerinde radarın üretimi gerçekleştirildi. Bir yandan sistemin üretimi devam ederken diğer taraftan ürünün test ve geliştirme faaliyetleri de devam ediyor. Farklı koşullarda farklı menzil değerlerine ulaşabilen EİRS’in 470-600 km maksimum menzillerde hedef tespiti yapabildiği belirtiliyor.

 2023’te Türkiye’nin Radar Çalışmaları ve Gelecek Projeksiyonu

ASELSAN tarafından halihazırda 35 farklı radar geliştirilerek üretildi ve çoğu küçük boyutlu olmak üzere 1500’den fazla radar aktif olarak görev yapıyor. Ayrıca şirketin 29 tane geliştirme aşamasında radarı bulunuyır. Şu anda yürütülen 12 radar projesi ise ASELSAN’ın 2030’lu yıllarda geliştirilmesi hedeflenen radar projelerinin alt çalışması arasında yer alıyor. 2022-23 yılları hedeflerine bakıldığında ise ASELSAN’ın S bant radar çalışmalarını tamamladığı biliniyor.

S bant radarlar ise Uzun Menzil Silah Tespit Radarları ve Erken İhbar Radar Sistemi (EİRS) olarak nitelendiriliyor. EİRS sistemi öncelikli olarak TSK envanterindeki bir takım eski radarların yerini alacak ve gelecek yıllarda  Fransız Thales lisansı ile Türkiye’de üretilen TRS-22XX radarları da EİRS’ler ile değiştirilecek. Bu kapsamda ilk EİRS fabrika kabul testlerini tamamlayarak geçici kabul ile Adana’da konuşlu bir TRS-XX22 radarının yerini aldı. Taşınabilir EİRS ve Sabit EİRS üretim sayılarının ise 2030 yılına kadar 18 adet civarında olacağı belirtiliyor.

 

ERİS ve STR

Kaynak: DefenceTürk

Sabit EİRS radarı için 1 milyar lirayı aşkın bütçeli sözleşme imzalandı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum