Portekiz, A-29 Super Tucano ile ilgileniyor

Portekiz, Brezilya’dan ikinci el 12 adet A-29 Super Tucano Yakın Hava Desteği uçağı almayı planlıyor

16 Mart 2023’te Portekiz Bakanlar Konseyi, 2023 ile 2034 yılları arasındaki dönemde Portekiz Silahlı Kuvvetleri için ekipman yatırımı öngören Önerilen Askeri Programlama Yasasını (LPM) onayladı. 2023 döneminde Portekiz Hükümeti yaklaşık 6 milyar dolar askeri harcama yapmayı planlıyor.

Yapılması düşünülen alımlardan birisi de Yakın Hava Desteği uçaklarından A-29 Super Tucano uçağı. Portekiz, Brezilya merkezli Embraer tarafından geliştirilen A-29 Super Tucano Yakın Hava Desteği uçağı ile ilgileniyor. Brezilya tarafından kullanılan uçaklarla ilk başta Uruguay ilgilendi fakat resmi bir ilerleme gerçekleşmedi. A-29 Super Tucano uçaklarının bir sonraki alıcısının Portekiz olması muhtemel.

Portekiz’in Brezilya ile yakın ortaklığı ve yakın askeri işbirliklerinden dolayı Portekiz’in bu uçakları almasının resmileşmesi mümkün. Resmi alım olduğu takdirde NATO’da ve Avrupa’daki ilk A-29 Super Tucano kullanıcısı Portekiz olacak.

 Embraer ile Filipinler A-29 Super Tucano için hizmet anlaşması imzalamıştı

Brezilya merkezli Embraer, Mart ayı başında Filipin Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan A-29 Super Tucano filosununu desteklemek için Filipinler ile hizmet anlaşması imzalamıştı. Yapılan anlaşmayla birlikte Embraer, A-29 Super Tucano’da kullanılan 200’den fazla parça numarasına destek sağlayacak.

Filipin Hava Kuvvetleri (PAF), eskiyen OV-10 Bronco uçakları yerine ilk başta altı Super Tucano uçağı almayı planlamıştı. 2017’nin sonlarında, Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, AFP Modernizasyon Programı kapsamında 6 adet Embraer Super Tucano’nun satın alınmasına yönelik sözleşmeyi imzalamıştı.

Filipin Hava Kuvvetleri, A-29 Super Tucano uçaklarını COVID-19 salgını zamanında Embraer’den teslim aldı. 2020 yılında Filipin Hava Kuvvetleri’ne 6 adet A-29 Super Tucano hafif saldırı ve eğitim uçağı teslim edilmişti. Uçaklar şu anda Filipin Hava Kuvvetleri’nin 15. Saldırı Kanadı’nda hizmet vermekte ve bakımı yapılmakta.

Kaynak: DefenceTürk

Portekiz, A-29 Super Tucano ile ilgileniyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum