Polonya’ya Abrams tankı teslimatı başlıyor

Polonya, Amerika Birleşik Devletleri’nden 2.el olarak sipariş ettiği M1A1 Abrams ana muharebe tankının ilk partisini teslim alacak.

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, ülkeye M1A1 Abrams ana muharebe tanklarının ilk partisinin ulaşacağını duyurdu. Bakana göre ilk olarak 14 adet M1A1 Abrams tankı ve 3 adet 3 M88A2 Hercules kurtarma aracı Polonya’ya ulaşacak. Gelişmeyi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla duyuran Błaszczak, “Abrams tanklarının ilk partisinin nakliyesi başlıyor. Yakında 14 adet M1A1 Abrams tankı ve 3 adet M88A2 Hercules kurtarma aracı Polonya’ya doğru yola çıkacak. Bu ay sonunda ülkemize gelecekler.” dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının ardından Polonya, mevcut tank envanterinin bir kısmını Ukrayna’ya devretti. Ukrayna’ya yapılan teslimatların ardından envanterdeki açıkları kapatmayı çalışan Polonya, Güney Kore, ABD ve Alman tanklarını tedarik etmeye başladı. Temmuz 2022’de Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ABD ile Polonya hükümetleri arasında 116 adet ikinci el M1A1 Abrams ana muharebe tankı tedariki için anlaşıldığını belirtmişti. Polonya’nın ilk M1A1 Abrams tankı, geçtiğimiz Mart ayında görüntülenmişti.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre 2020 yılı içerisinde ABD Deniz Piyadeleri’nin kullanmakta olduğu yaklaşık 200 adet M1A1 Abrams ana muharebe tankı aktif hizmetten çekilmişti. Polonya’ya M1A1 tedariki bu tanklar tarafından tarafından sağlanacak. Ayrıca Polonya ve Amerika Birleşik Devletleri Savunma Güvenlik İş birliği Ajansı (DSCA) arasında tahmini bedeli 6 milyar dolarlık bir askerî satış anlaşması yapılmıştı.

(Görsel: Mariusz Błaszczak)Polonya’ya K2 Black Panther tankı teslimatı

Geçtiğimiz günlerde Polonya’nın Güney Kore’den sipariş ettiği K2 Black Panther ana muharebe tankının 3. partisi ülkeye ulaşmıştı. Bu bağlamda Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak, Polonya’ya 7 adet K2 Black Panther ana muharebe tankının daha ulaştığını duyurmuştu. Błaszczak, resmi Twitter hesabında yaptığı açıklamada, “Güney Kore’den 7 adet K2 Black Panther tankı daha bugün deniz yoluyla Gdynia limanına ulaştı. Tanklar 20. Mekanize Tugay’a teslim edilecek” demişti.

Polonya ilk partiyi Aralık 2022’de, ikinci partiyi ise Mart 2023’de teslim almıştı. Bakan Błaszczak,1. teslimatta 10 adet K2 Black Panther tankı ile birlikte 24 adet K9 kundağı motorlu obüsün ülkeye ulaştığını açıklamıştı. Yapılan 2. teslimatta ise 12 adet K9 obüsü ve 5 adet K2 Black Panther tankı Polonya’ya ulaşmıştı.

Polonya, Temmuz 2022’de Güney Kore ile K2 Black Panther tankı, K9 Thunder obüsü ve FA-50PL uçakları için bir kontrat imzalamıştı. 2022 yılının sonunda sipariş verilen obüslerin ve tankların ilk partisi Polonya’ya ulaşmıştı. Polonya’nın Kore’den toplamda 1000 adet K2PL tankı alacağı belirtilmekte.

İlk 48 adet K9 obüsünden sonra 600 adet daha obüs alacak olan Polonya’ya ikinci teslimat 2024 yılında yapılacak ve 2026 yılından itibaren Polonya’da K9 obüsü üretilecek. 48 adet FA-50, uçağı Polonya Hava Kuvvetleri’nin isteğine göre özelleştirilmiş olacak. Bu yüzden uçaklar FA-50PL olarak adlandırılacak.

Kaynak: DefenceTürk

Polonya’ya Abrams tankı teslimatı başlıyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum