Polonya’nın ilk K239 Chunmoo ÇNRA’sı yola çıktı

Polonya’nın Güney Kore’den tedarik ettiği K239 Chunmoo ÇNRA sisteminin ilki Polonya’ya doğru yola çıktı

Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, resmi Twitter hesabından Güney Kore’den tedarik edilen K239 Chunmoo füze rampasının Polonya’ya doğru yola çıktığını duyurdu. Bakan yaptığı açıklamada, “Bir Jelcz kamyonuna monte edilen ilk K239 Chunmoo roketatar şimdiden Polonya yolunda. Ağustos ayının ilk yarısında Kore teçhizatı ülkemize ulaşacak ve Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılacaktır” dedi.

Hanwha Aerospace LinkedIn hesabından yaptığı açıklama şu ifadelerde bulundu:

“Polonya Ordusu için ilk K239 Chunmoo Çoklu Fırlatmalı Roket Sistemleri (MRLS), 19 Haziran 2023’te Güney Kore’deki Changwon’daki Hanwha Aerospace üretim tesisinde test edildi. Bir gün sonra Leh bir 8×8 kamyon, üç Jelcz aracından oluşan ilk partinin Hanwha fabrikasına montaj ve entegrasyon için Kore’ye gelmesinden sadece bir ay sonra, Masan limanından Polonya’ya sevk edildi. K239, yerel endüstri için ekonomik faydaları en üst düzeye çıkarmak amacıyla savunma sektöründeki Leh ortaklarla işbirliği içinde Polonya’da üretilecek.”

K239 Chunmoo Çoklu Roketatar Sistemi kamyonu Görsel: Hanwha AerospacePolonya’nın K239 Chunmoo Çoklu Roketatar tedariki

Güney Kore şirketi Hanwha Defense ve Polonya arasında 19 Ekim 2022’de K239 Chunmoo Çoklu Roketatar Sistemi teslimatı için bir Çerçeve Sözleşmesi imzalanmıştı. Sözleşme Hanwha Defense Başkanı ve CEO’su Son Jaeil ile Polonya Başbakan Yardımcısı M. Blaszczak tarafından Varşova’da imzalandı. İmza törenine katılanlar arasında Polonya Savunma Bakanlığı Kuvvet ve Kaynak Yönetiminden sorumlu Bakan Yardımcısı Yoo Dong-joon ve Savunma Edinim Programı İdaresi Bakan Yardımcısı Sung Il de yer almıştı. Sözleşmenin içeriğinde ise Güney Kore’den Polonya’ya 288 adet K239 Chunmoo Roketatar Sistemi ile 23.000 roketin tedariği mevcut.

Chunmoo MRLS’nin Polonya konfigürasyonu, Polonya Silahlanma Grubu tarafından üretilen Jelcz kamyonları üzerine kurulacak ve WB Electronics tarafından üretilen Topaz otomatik atış kontrol sistemleri gibi Polonya alt sistemleriyle tehçiz edilecek. Bataryalar ayrıca Polonya iletişim araçları ve savaş alanı yönetim sistemi ile donatılacak. Komuta araçları, teknik destek araçları, mühimmat ve teknik değerlendirme araçlarının tedariki için Polonyalı sanayi kuruluşlarıyla sözleşme yapılması planlanmakta.

Leh şirket Jelcz tarafından geliştirilen kamyon geçtiğimiz ay Güney Kore’ye varmıştı. Burada entegrasyonu tamamlanan sistemin Ağustos başında Polonya’da olması bekleniyor. İlk 18 ünitenin 2023 yılı bitmeden 18. Mekanize Tümen’e teslim edilmesi planlanıyor.

K239 Chunmoo Çoklu Roketatar Sistemi Kamyonu Görsel: Hanwha Aerospace

Polonya, şu anda en çok Güney Kore sistemleri tedarik eden ülke konumunda. Başta K9 obüsleri, K2 Black Panther ana muharebe tankı, K239 Chunmoo Çoklu Roketatar Sistemi ve FA-50 uçağı olmak üzere Güney Kore ile birden fazla sistem için anlaşma imzalandı. Yapılan bu tedariklerin bir kısmının Güney Kore’de bir kısmının ise Polonya’da üretilmesi planlanıyor.

K239 Chunmoo ÇNRA Sistemi

K239 K-MLRS olarak da adlandırılan Chunmoo, Güney Kore Şirketi Hanwha Corporation tarafından tasarlanan ve üretilen; farklı kalibrelerde topçu roketlerini atabilen bir ÇNRA’dır.

Chunmoo K-MLRS, farklı kalibrelerde roketleri ateşleyebilen iki fırlatma podu taşır. Bunlar 130 mm güdümsüz roketler (her podda 20 roket), 227 mm güdümsüz roketler (her podda 6 roket) ve 239 mm güdümlü roketlerdir (her podda 6 roket). 130 mm roketler 36 km menzile sahipken, daha büyük 230 mm sınıfı roketler güdümsüz yaklaşık 80 km ve güdümlü varyant için 160 km menzile sahiptir. Topçu roketlerine ek olarak ATACMS ile benzer yapıdaki KTSSM taktik balistik füze de Chunmoo sisteminde kullanılabiliyor.

Görsel: The Defense Post

Kaynak: DefenceTürk

Polonya’nın ilk K239 Chunmoo ÇNRA’sı yola çıktı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum