OTOKAR’dan yeni İnsansız Kara Aracı ALPAR!

OTOKAR birçok farklı görevde kullanılabilecek olan ALPAR İKA’yı tanıttı. 2 kişilik bir mürettebatın yöneteceği (Sürücü+Operatör/Nişancı/Komutan) ALPAR aynı çeşitli otonomi kabiliyetlerini barındıracak. Bunlardan bazıları ADAS (Adaptif Sürüş Destsek Sistemi) aracılığıyla sensörlerden (LIDAR, kamera, radar, ultrasonik sensörler…) gelen verilerle kullanıcının iş yükünün ve hata payının azaltılması ve belirlenen bir rotada otonom operasyon olarak yer almakta.

12 ton baz ağırlık ve 3 ton kapasiteye sahip ALPAR, Ağır Sınıf İKA olarak sınıflandırılabilir. Ağırlığına rağmen ALPAR; 70 km/sa azami hızla ZMA ve hafif tanklarla ortak hareket edebiliyor. Hibrit tahrikle 500 km ve elektrikli tahrikle 50 km menzile sahip olan ALPAR’da hibrit tahrik sisteminin askeri platformlar için menzil ve hareket kabiliyeti konusundaki avantajları belirgin bir şekilde gözlemlenebilir.

ALPAR, insanlı araçlarla müşterek veya piyadeye ana destek platformu olarak görev yapabilecek. Bu kapsamda ALPAR ve benzeri Ağır İKA’ların kuvvette yayılmasını desteklemek adına adanmış İKA komuta-kontrol araçları üzerinde çalışılması önem taşımaktadır. 5 km sabit konum veya komuta-kontrol aracından kontrol menziline ek olarak gelecekte uydu kontrolüyle kullanım kabiliyetinin kazandırılması planlanıyor.

ALPAR için geleceğe dönük planlanan bir diğer özellik ise gelecekteki müşterek harekat ortamı için insansız/insanlı kara, hava ve deniz platformlarıyla iletişim kurarak sürüler oluşturma olarak yer alıyor.

Genel Özellikler

  • Seri Hibrit Elektrikli tahrik ile sessiz görev modu
  • Farklı donanımları destekleyen modüler platform
  • Dahili Mini İKA taşıma kabiliyeti
  • Düşük termal ve akustik iz
  • Hızlı değiştirilebilir batarya ve düşük lojistik gereksinimi

Konfigürasyonlar

  • Zırhlı Muharebe Aracı
  • Keşif-Gözetleme Aracı (EO/IR sistemi ve çoklu İHA)
  • Tanksavar Aracı
  • Anti-İHA Aracı
  • Röle Aracı
  • Lojistik Hizmet Aracı

ALPAR’ın insansız olmasının en büyük avantajı şüphesiz riskli bölgelere (Tanksavar mevzilerinin bol olduğu Orta Doğu coğrafyası ile omuzdan atılan roket, mayın ve EYP tehdidinin yüksek olduğu meskun mahal bölgeleri) öncü veya destek olarak gönderilmesi olacaktır. Bir diğer avantaj ise yakıt ve bakımdan öte ihtiyacı bulunmamasının (Bir ZMA’nın mürettebatının yemek ve barınma ihtiyacının olduğu göz ardı edilmemelidir) getirdiği lojistikteki rahatlıktır. Bu sayede daha az sayıda personel ve daha düşük lojistik gider ile sahada aynı etki sağlanabilir.

12-15 ton arası ağırlığı ile ALPAR, paletli ve tekerlekli ZMA’lara göre daha fazla sayıda ve daha çeşitli yollarla konuşlandırılabilir. Bu, güç aktarımı konusundaki avantajlara ek olarak süpriz faktörü açısından da bazı fırsatları barındırmaktadır.

Anti-İHA ve Lojistik Hizmet Aracı konfigürasyonlarının önemi Ukrayna-Rusya Savaşı’ndaki gelişmeler ışığında es geçilmemesi gereken bir konudur. Zırhlı araçlara mühimmat taşıyan veya kamikaze İHA’larla saldırıların günlük gelişme olduğu modern kara harbi ortamında eşlik edecek bir Anti-İHA aracı birliklerin güvenliğine katkı sunabilir. Sahada mühimmatın, yedek parçaların ve diğer malzemelerin hızla tükenmesi ise hızlı bir lojistik desteğin önemini ortaya çıkarmıştır, bu açıdan 3 ton kapasiteli bir insansız lojistik destek platformu, Orta Sınıf İKA’lara kıyasla yüksek hareket kabiliyeti ile bu durumun hafifletilmesinde rol oynayabilir.

Kaynak: DefenceTürk

OTOKAR’dan yeni İnsansız Kara Aracı ALPAR! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum