Nijerya, Leonardo M-346FA hafif taarruz uçağı tedarikini onayladı

Nijerya 24 adet Leonardo M-346FA hafif taarruz ve eğitim uçağı tedarik edilmesini onaylayan kararı duyurdu

Nijerya Cumhurbaşkanlığı, geçtiğimiz günlerde resmi Twitter hesabından Leonardo M-346FA hafif taarruz ve eğitim uçağı alımını doğrulayan paylaşım yaptı. Paylaşımda infografik şekilde Nijerya Hava Kuvvetleri’ni güçlendirmek amacıyla tedarik edilen ve edilecek hava araçları mevcut. Toplamda 36 adet yeni hava aracı tedarik edilecek, bunların iki düzinesi yani toplamda 24 adeti M-346FA uçakları olacak. Kalan 12 adet ise Bell AH-1Z Viper helikopterlerini kapsıyor.

Nijerya, Afrika’da envanterini modernize eden ülkelerin başında geliyor. Nijerya Hava Kuvvetleri, 2023 yılının başından itibaren T129 ATAK, Wing Loong II SİHA ve L-39 Albatros gibi sistemleri envantere dahil etti. Bu yeni uçaklara şu anda M-346FA hafif taarruz ve eğitim uçağı da eklenmiş oldu. Nijerya, tedarik edilen bu hava araçları ile birlikte ülkedeki asayişi sağlamayı hedefliyor.

M-346’nın Afrika’ya açılma süreci

İtalya merkezli Leonardo şirketinin geliştirdiği M-346 eğitim ve hafif taarruz uçağı, Mısır ile birlikte Afrika kıtasında etkisini göstermeye başladı. Mısır Hava Kuvvetleri’nin Batı menşei jet uçaklarının pilotlarının yetiştirilmesi için ortaya çıkan yeni jet eğitim ihtiyacını karşılamak için İtalya’ya M-346 siparişi vermişti.

Mısır, şirkete 24 adet M-346 siparişi vermişti. Siparişin toplam maliyeti ise 500 milyon euro olarak açıklanmıştı. Mısır Hava Kuvvetleri hali hazırda envanterde bulunan Alpha jetini bu siparişle birlikte envanterden çıkaracak.

M-346FA hafif taarruz ve eğitim uçağı Görsel: Leonardo

Nijerya Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Isiaka Oladayo Amao ise gerçekleştirdiği açıklamada, İtalyan yapımı 12 adet AW109 Trekker genel maksat helikopteri ve 24 adet Alenia Aermacchi M-346 Master hafif taarruz uçağı alınacağını duyurmuştu. Anlaşmanın tahmini 1.2 milyar euro değerinde olacağı ve İtalyan jetlerinin Nijerya Hava Kuvvetleri (NAF) tarafından kullanılan eski Dassault Alpha jet A/E’nin yerini alacağı belirtilmişti.

Leonardo M-346FA Hafif Taarruz Uçağı Roketsan’ın MK-81 genel maksat bombası için geliştirdiği TEBER Güdüm Kiti ile

M-346’nın muharip görevlere uygun hale getirilen konfigürasyonu olan M-346FA; radar, hedefleme podu, MARTE-ER seyir füzesi ve TEBER-81 güdüm kitiyle sergilenmişti.

Kaynak: DefenceTürk

Nijerya, Leonardo M-346FA hafif taarruz uçağı tedarikini onayladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum