Nijerya, hava kuvvetlerini Türk ve Amerikan helikopterler ile güçlendiriyor

Premium Times’ın haberine göre Nijerya Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Abubakar, 23 Ağustos 2023 tarihinde Port Harcourt’taki 115. Özel Harekat Grubuna yaptığı ziyarette ABD ve Türkiye’nin yakında 18 adet Taarruz Helikopteri teslim edeceğini duyurdu. Bu bağlamda Nijerya, Türkiye’den 6 adet T-129 ATAK Helikopteri tedarikine ek olarak ABD’den 12 adet AH-1 Cobra Helikopteri teslim alacak.

Nijerya, Boko Haram’la mücadele sırasında sivil saldırı iddiaları nedeniyle daha önce bu tarz sistemlere ulaşmakta zorluklarla karşılaşmıştı. 2014 yılında ABD, insan hakları endişelerini gerekçe göstererek Amerikan yapımı silah sistemlerinin Nijerya’ya satışını durdurmuştu. Navy Recognition tarafından yapılan habere göre ABD’nin 2016’dan itibaren Nijerya’ya silah sevkiyatına başlamasıyla bu durum değişmişti.

Nijerya Hava Kuvvetleri T-129 ATAK için hazırlanıyor!

Nijerya Hava Kuvvetleri’nin tedarik ettiği T-129 ATAK taarruz ve keşif helikopterlerinde görev alacak pilot ve teknisyen ekibi eğitim için TUSAŞ tesislerine gelmişti. Nijerya Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Amao 9 Aralık 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, Nijerya Hava Kuvvetleri’nin (NAF) ülke içerisindeki mücadele kabiliyetini artırmak için saldırı uçakları, helikopterler ve İHA’lar da dahil olmak üzere 54 yeni hava aracının teslim edilmesini beklediğini açıklamıştı.

Bu kapsamda Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari, Leonardo üretimi 24 adet M-346 eğitim uçağı, 6 adet T-129 ATAK helikopteri, 2 adet Augusta 109 Trekker genel maksat helikopteri ve 3 adet Çin yapımı Wing Loong II İHA’nın tedarikine onay vermişti.

Ekim 2021’de Türkiye ile Nijerya arasında yapılan Savunma Sanayii İş Birliği Anlaşması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nijerya ziyareti esnasında imzalamıştı. TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ise Ekim 2022’de basına yaptığı açıklamada Filipinler’den sonra yakın zamanda Nijerya’ya T129 ATAK taarruz helikopteri ihracatı gerçekleştirileceğini söylemişti.

Kaynak: DefenceTürk

Nijerya, hava kuvvetlerini Türk ve Amerikan helikopterler ile güçlendiriyor Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum