NETA Communications Savunma Projeleri Müdürü Mehmet Akif Tulum ile Söyleşi

“NETA Communications yaklaşık 35 yıldır sivil alanda yarattığı tecrübeyi askeri alana aktaran bir firma. Ciddi anlamda şu ana kadar 50’ye yakın seri üretime dönmüş savunma sanayii ürünümüz var.”

Salih Kıvrak

Defence Turk: Bize NETA Communications ve ürünleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mehmet Akif Tulum: NETA, 35 yıllık elektronik ve haberleşme alanındaki tecrübesini savunma alanına aktarıp, geliştirdiği askeri standartlara uygun hava ve yer tarafında yönlü ve yönsüz datalink ve telemetri anten sistemleri ile uydu üzerinden haberleşme sağlayan kara, deniz ve İHA SATCOM anten sistemleri için çözüm sağlayan bir firmadır. Firma olarak, aynı zamanda mühimmatlarda kullanılan GPS, telemetri ve datalink amaçlı anten sistemleri için de konformal ve wraparound çözümler sağlamaktayız.

Defence Turk: Baykar ile SAHA EXPO 2021’de yüksek frekans hava ve yer datalink haberleşme sistemlerine yönelik bir sözleşme imzalanmıştı. Bu sözleşme hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mehmet Akif Tulum: Proje takvimine uygun olarak ilerliyoruz. Firma olarak, şu anda C ve Ku bantta hem hava hem de yer tarafındaki data link anten sistemlerimizi seri üretim aşamasına getirdik. Her ay teslimlerimiz devam etmektedir. C banttaki anten sistemimiz yaklaşık 10 mbps data rate hızında ve 300 km menzilde haberleşme sağlayabiliyor. Ku bantta ise yaklaşık 300 km menzilli 30 mbps data rate hızına ulaşabilmekteyiz.

NETA Communications Savunma Projeleri Müdürü Mehmet Akif Tulum ile Söyleşi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 13′üncü  sayısında.

Defence Turk Dergi’ye online ve basılı olarak erişmek için tıklayınız.

Defence Turk: Bahsettiğiniz hava yer datalink sistemleri üzerinde farklı firmalarla iş birliği yapıyor musunuz?

Mehmet Akif Tulum: Hem yerli hem de yabancı firmalarla özellikle datalink ve telemetri antenleri konusunda projeleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda, UHF bandından Ku bandına kadar üretmiş olduğumuz yönlü ve yönsüz data link ve telemetri anten sistemlerini müşterilerimize sunmaktayız. Şu ana kadar 4 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirmiş bulunmaktayız.

Defence Turk: SATCOM teknolojisinin önemi artıyor. Bu alandaki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Mehmet Akif Tulum: SATCOM (uydu haberleşmesi) tarafında da çalışmalarımız devam ediyor. Hem yer tarafında kara araçları için hem de deniz tarafında marine amaçlı SATCOM çözümlerimiz mevcutta bulunuyor. Aynı zamanda hava tarafında kullanılacak SATCOM anten sistemleri için çalışmalarımız devam ediyor.

Kaynak: DefenceTürk

NETA Communications Savunma Projeleri Müdürü Mehmet Akif Tulum ile Söyleşi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum