Navantia ve Kongsberg, Nansen sınıfı fırkateynlerin modernizasyonu için anlaştı

Navantia ve Kongsberg, Norveç Ordusu’na ait Nansen sınıfı fırkateynlerin modernizasyonu için mutabakata vardı.

Kongsberg Savunma ve Havacılık (KDA) ve Navantia, Norveç Kraliyet Donanması F-130 Nansen sınıfı fırkateynlere destek hizmeti ve ileri safhada modernizasyonuna dair potansiyel karşılıklı iş birliğini araştırmaya yönelik bir mutabakat zaptı imzaladı.

Norveç Donanması için Navantia tarafından tasarımı ve inşa edilen, 2006 ve 2011 yılları arasında teslim edilen Nansen sınıfı fırkateynlerin bakım ve idamesi 2013 yılından beri Navantia tarafından desteklenmektedir. Nansen sınıfının ana yüklenicilerinden Kongsberg, program çerçevesinde geliştirilen savaş yönetim sisteminin geliştirilmesinde yer almıştır.

Nansen Sınıfı Fırkateyn

Buhar gücü ile çalışan eski tip firkateyn Oslo sınıfının yerini alan Nansen sınıfı fırkateynler Norveç Kraliyet Donanması’nın omurgasını oluşturmaktadır. 2003 ve 2011 yılları arasında inşa edilen Nansen sınıfı fırkateynlerin dördüncü gemisi HNoMS Helge Ingstad, 8 Kasım 2018’de Sture petrol terminalinin hemen dışında Norveç sularında bir çarpışma sonucu batmıştı.

Batan Nansen sınıfı firkateyn F313 HNoMS Helge Ingstad

Ana odak noktası denizaltı savunma harbi olarak planlanan Nansen sınıfında, etkili bir hava savunma sistemi gerekliliği ve Norveç devlet şirketi Kongsberg’in geliştirdiği Naval Strike Missile (NSM) gemisavar füzesinin fırkateynlere eklenmesi, Nansen sınıfını çok yönlü bir platforma çevirdi.

AEGIS sistemiyle donatılan fırkateynler, 132 metre uzunluk, 5290 ton deplasman, 16.8 metre kiriş uzunluğu, 7.6 metre draft uzunluğu ve beka kabiliyetini arttıran 13 su geçirmez bölme özelliklerini barındırıyor. Azami 27 knot seyir hızına sahip fırkateynlere, CODAG (Kombine Dizel ve Gaz Türbini) tipi kombine tahrik sistemi (Bazan Bravo 12V 4.5 MW dizel motor ve 1 adet GE LM2500 gaz türbini) güç vermektedir.

Hava savunma için gemide 8 hücreli Mk41 dikey atım sistemi (Quadpack ile 32 adet ESSM hava savunma füzesi) bulunuyor.  Hangarda ise Suüstü Harbi ve Denizaltı Savunma Harbi amaçlı kullanılabilen NH90 helikopterleri bulundurulabilmektedir. BAE Systems Stringray hafif torpidoları için iki adet çifte torpido fırlatıcısı NH90 helikopterleriyle birlikte Nansen sınıfının denizaltılara karşı ana ateş gücünü oluşturuyor.

Kaynak: DefenceTürk

Navantia ve Kongsberg, Nansen sınıfı fırkateynlerin modernizasyonu için anlaştı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum