Myanmar ilk FTC-2000G uçaklarını teslim aldı

Myanmar yönetimi, hava kuvvetleri bünyesindeki F-7 ve A-5 uçaklarına bir alternatif olarak FTC-2000G savaş uçaklarını bünyesine alıyor.

Myanmar yönetimi, 2022 yılının Ekim ayı içerisinde Çin’den FTC-2000G savaş uçağı satın alımı içim sipariş vermişti. Henüz resmi bir açıklama olmasa da The Irradway’in aktardığı üzere Myanmar yönetimi, hava kuvvetleri bünyesine ilk FTC-2000G savaş uçaklarını teslim aldı.

Açıklamaya göre Myanmar yönetiminin tam adedini resmi olarak açıklamadığı FTC-2000G savaş uçağı siparişinden şuana dek 6 adet savaş uçağının teslim alındığı belirtildi. Uçakların Shan Eyaletindeki Namhsan hava üssüne konuşlandırılması planlanıyor.

Görsel: Flight Global-Greg Waldron

FTC-2000G savaş uçakları, Myanmar Hava Kuvvetleri bünyesinde eskimiş ancak halen aktif askerî kullanımda olan ikinci nesil F-7 uçakları ve A-5 bombardıman uçaklarının yerine alternatif olarak kullanılabilir. Bu yeni sistem, Myanmar Hava Kuvvetleri yetkinliği için önemli bir noktada bulunuyor.

FTC-2000G, GAIC (Guizhou Havacılık Endüstrisi Kurumu) tarafından Çin devletine ait havacılık ve savunma firması AVIC’in (Çin Havacılık Endüstrisi Kurumu) denetimi altında tasarlanan ve üretilen çok rollü eğitim ve savaş uçağıdır. Uçak, Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF) ve  PLAN (Halk Kurtuluş Ordusu Donanması) ile hizmet veren Guizhou JL-9 (FTC-2000) eğitim/savaş uçağının ihracat versiyonudur.

Görsel: GAIC

Airforce Technology’nin aktardığı üzere, Çin devleti tarafından yerli imkanlarla üretilen FTC-2000G, ilk uçuşunu 2018 yılının Eylül ayında gerçekleştirdi ve uluslararası alanda yerini aldı. Uçak, pilotların görev gereksinimlerine göre savaş uçağı ve eğitim uçağı rolleri arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabiliyor. Uçak, pilot uçuş eğitimlerinde, gözetleme, devriye görevlerinde, keşif, elektronik muharebede, yakın hava desteği ve hava eskort görevlerinde kullanılabilmektedir.

Sabit kanatlı uçağın toplam uzunluğu 15.4 metre ve yüksekliği 4.8 metredir, kanat açıklığı ise yaklaşık 10 metredir. Uçağın mühimmat yelpazesi geniş olup çok çeşitte füze, bomba ve roket ile donatılabilmektedir. Tek harekatta 3 ton mühimmat taşıyabilmektedir. FTC-2000G, maksimum 1.470 km/sa (1.2 Mach) hıza ulaşabilir. 1.650 km uçuş menzili ve 15 km irtifaya sahiptir. Uçağın normal kalkış ağırlığı 8.000 kg ve tam yüklü kalkış ağırlığı 11.000 kg’dır.

Kaynak: DefenceTürk

Myanmar ilk FTC-2000G uçaklarını teslim aldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum