Mojave SİHA, toprak pistten kalkış gerçekleştirdi

1 Ağustos 2023 tarihinde General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) tarafından yapılan açıklamaya göre, Mojave silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile Kaliforniya yakınlarındaki iyileştirilmemiş toprak bir pistten çok sayıda başarılı kalkış ve iniş gerçekleştirildi.

Mojave SİHA, iyileştirilmemiş yüzeylere gerçekleştirebildiği kalkış ve iniş kabiliyetiyle beraber hedeflenen noktada geleneksel pistlere bağımlı olmadığını ispatlamış oldu. Bu bağlamda kazandırılan bu çok yönlü kabiliyetle beraber SİHA kullanımının gerektiği fakat arazinin uygun olmadığı operasyonlarda da gelecekte görev ifa etmesi beklenmekte.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan GA-ASI Başkanı David R. Alexander, “Pistten bağımsız olarak zorlu yerlerde operasyonları yürütebilmek tüm hizmetlerde ve coğrafi konumlarda komutanlar için operasyonel çerçeveyi genişletiyor. Mojave bunu, Dikey Kalkış ve İniş (VTOL) ve insanlı hava araçlarına nazaran havada kalış süresi ve dayanıklılığı açısından önemli avantajlara sahip bir şekilde gerçekleştirmekte.” dedi.

Mojave SİHA’nın iyileştirilmemiş yüzeyden yapacağı kalkış ve iniş testinden önce ilk olarak toprak bir pistten Kısa Kalkış ve İniş (STOL) gerçekleştirilmişti. Bu bağlamda kısa kalkış mesafesi 586 ft, kısa iniş mesafesi 335 ft olarak saptanmıştı. Gerçekleştirilen bu testlerde öncelikle Mojave SİHA’dan arazi geri bildirimi toplanmaya odaklanılmış olup mümkün olan en kısa kalkış ve iniş mesafesinin gerçekleştirilmesi hedeflenmemişti.

Mojave SIHA (Görsel: General Atomics Aeronautical Systems)Mojave SİHA

Mojave, General Atomics tarafından gerliştirilen MQ-9 Reaper ve MQ-1C Gray Eagle-ER’nin aviyonik ve uçuş kontrol sistemlerinin yeni bir İHA’ya entegrasyonu ve birtakım yapısal güçlendirmeleri birleştiren Kısa Kalkış ve İniş (STOL) kabiliyetine sahip SİHA olarak karşımıza çıkmakta. General Atomics Aeronautical, Mojave SİHA ile klasik asfalt pistlere veya altyapıya ihtiyaç duymadan ön hatlardaki operasyonlar için yeni bir alternatif sunmayı hedeflemekte. İHA operatörü, 1 adet yer kontrol istasyonu veya komuta – kontrol dizüstü bilgisayarı aracılığıyla SİHA’yı kontrol edebilmekte. Ayrıca yapısı itibariyle Mojave, C-130 nakliye uçaklarıyla kolayca taşınabilmektedir.

Bahse konu SİHA, ideal olmayan pistlere inebilmekte yeniden silahlanabilmekte ve hızlı bir şekilde yeniden kalkış yapabilmektedir. Arttırılmış kanat yüzey alanı toplamda 16 adet AGM-114 Hellfire veya eşdeğeri ağırlığı 3.600 lb.’ye (1.633 kg) olan füze taşıyabilme kabiliyetine sahiptir. Mojave SİHA ayrıca kara veya deniz görevlerini desteklemek için EO/IR (Hedefleme Podu), AR/GMTI (Sentetik Açıklıklı Radar/Hareketli Hedef Tespit) ve SIGINT (Sinyal İstihbarat) teknolojilerini içeren paketler ile de donatılabilmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Mojave SİHA, toprak pistten kalkış gerçekleştirdi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum