MİR SİDA’dan hafif sınıf torpido atışı!

ASELSAN-SEFİNE işbirliğinde gleiştirilen MİR SİDA’dan ilk defa hafif sınıf torpido atışı yapıldı. Atışta ASELSAN’ın torpido lançeri kullanılırken ORKA hafif torpidonun henüz hazır olmamasından dolayı yabancı menşeili torpido kullanıldı. Testte kullanılan torpido lançeri Mk44, Mk46 ve Mk56 gibi NATO’da yaygın kullanılan hafif sınıf torpidolarla kullanılabiliyor.

MİR İDA, ana amaç olarak denizaltı savunma harbi görevlerinde kullanılırken; istihbarat/gözetleme/keşif, kritik tesis ve yüzen platformların korunması ve su üstü harbi gibi görevlerde de kullanılabiliyor. Bunlara ek olarak MİR İDA’nın limanları İHA tehditlerine karşı da koruması gündemde, SAHA EXPO 2022’de proof-of-concept olarak MİR İDA, ASELSAN İHTAR Anti-İHA sistemi ile sergilenmişti.

Otonom seyrüsefer kabiliyeti ve üzerinde bulunan sonarlarla denizaltı savunma harbi kapsamında tespit ettiği denizaltılara karşı hafif torpido ve DSH roketleriyle hücum gerçekleştirebilecek MİR İDA, İHA’larla ve insansız sualtı araçlarıyla birlikte çalışabiliyor. Haziran 2022’de ilk kez denizde görüntülenen MİR İDA, ALBATROS-S İDA’larla Heterojen İDA Sürüsü olarak sahada birlikte görev icra etmişti.

 ALBATROS-KAMİKAZE İDA’nın saha testleri başladı

ASELSAN’ın 2022 Faaliyet Raporu’nda SSB’nin saldırı kabiliyeti olan İDA projesi kapsamında ROKETSAN iş birliğiyle ALBATROS-KAMİKAZE İDA’nın geliştirme çalışmalarında sona gelindiği ve saha testlerinin başladığı bilgisi yer almaktaydı.

ALBATROS-S’in geliştirme çalışmalarında edinilen deneyimlerin ALBATROS-KAMİKAZE için önemli bir altyapı oluşturacağı değerlendirilebilir. ASELSAN, ALBATROS-S ile sürü yeteneklerinini daha önce icra edilen 3 farklı testte sergilemişti.

Kaynak: DefenceTürk

MİR SİDA’dan hafif sınıf torpido atışı! Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum