Malezya Savunma Bakanı’ndan, LMS Batch 2 programı için Türkiye’ye ziyaret

Malezya’nın yeni kıyı muharebe gemisi tedarikini kapsayan LMS Batch 2 programı kapsamında Malezya Savunma Bakanı Datuk Seri Utama Mohamad Hasan, görüşmeler için Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıkladı. Malezya merkezli Air Times tarafından aktarıldığı üzere ihalenin sonucunda anlaşma Goverment to Goverment (G2G) şeklinde imzalanacak.

Savunma kaynaklarında Türkiye’nin rekabetçi bir fiyat ile katıldığı belirtiliyor. Malezya, Türkiye ilişklerinin çok yakın olması nedeni ile Türkiye’nin şansının yüksek olduğu değerlendiriliyor. Anlaşma Goverment to Goverment olması ve Türkiye-Malezya arasındaki siyasi ilişkiler sebebiyle Türk firmanın görev alması muhtemel. STM, Ukrayna’nın korvet projesinde ve ASFAT, PN MİLGEM projesinde gemi inşa kabiliyetlerini başarıyla kanıtladılar.

İhaledeki öne çıkan rakip ülkeler ise Güney Kore (Hyundai, HDF-2600 tasarımı) ve Hollanda (Damen, SIGMA tasarımı) olarak yer almakta. Hyundai daha önce Filipinlerdeki açık deniz karakol gemisi ihalesini hibe helikopter avantajı ile kazanmıştı.

Güney Kore’nin DSA-2022’de görücüye çıkan HDF-2600 tasarımına dayalı teklifi (Görsel: HHI)SIGMA tasarımıMİLGEM Tasarımı

MİLGEM’in ilk bloku olan Ada sınıfı korvetlerden STM yükleniciliğinde Türk donanması için 4 adet inşa edildi, Ada sınıfının tasarımı aynı zamanda ASFAT Hisar sınıfı ADKG için de temel oluşturmaktadır. Daha sonra MİLGEM tasarımı Pakistan donanmasının isterlerine göre revize edilerek ASFAT bünyesinde 2 adeti İstanbul Tersanesi Komutanlığında, 2 tanesi de Karaçi de inşa edilmeye başlandı. Pakistan’ın sipariş verdiği MİLGEM tasarımında Türk donanması için üretilen orijinal versiyondan farklı olarak Sea Ceptor hava savunma sistemi için 12 adet dikey atım sistemi ve Mk49 RAM hava savunma sistemi yerine GÖKDENİZ YHSS bulunmakta. Ayrıca Pakistan’ın isteği üzerine bazı sensör ve silah sistemleri değiştirilerek tasarımın esnekliği ispatlanmıştır.

MİLGEM’in ikinci yurtdışı müşterisi ise Ukrayna’dır. STM tarafından inşa edilen Hetman Ivan Mazepa sınıfı olarak adlandırılan gemilerden ilkinin denize indirildi ve ikinci geminin sac kesim töreni yapıldı. Ukrayna MİLGEM’lerinde de kullanıcı isterlerine göre revize edilerek değişiklikler yapılmıştır. Tahrik sistemi ve geminin arkasında yer alan MICA VL hava savunma füzesi lançeleri söz konusu değişiklikler arasındadır.

 

Kaynak: DefenceTürk

Malezya Savunma Bakanı’ndan, LMS Batch 2 programı için Türkiye’ye ziyaret Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum