Kırım Köprüsü’ne yapılan ilk saldırının detayları ortaya çıktı

Kırım Köprüsü’ne yönelik ilk saldırı Vladimir Putin’in 70. doğum gününün ertesi günü 8 Ekim 2022 sabahı gerçekleşmişti. Bu bağlamda folyoya sarılmış patlayıcılarla dolu bir kamyon ile yapılan saldırının detayları ortaya çıktı.

Konuyla ilgili NV’ye özel açıklamalarda bulunan SBU (Ukrayna Güvenlik Servisi) Başkanı Vasyl Malyuk, bu operasyonların yalnızca Ukrayna güçleri tarafından hazırlandığını ve hiçbir yabancı istihbarat servisinin dahil olmadığını vurgulamakta. Malyuk’a göre 2022 baharından beri Kırım Köprüsü’nü havaya uçurulması planlanmaktaydı.

Çeşitli seçeneklerin değerlendirildiğini aktaran Malyuk, patlayıcıları yük vagonlarında taşımanın (Köprü üzerinde bulunan demiryolunda Rus güçler yalnızca askeri kargoların geçmesine izin vermiştir) veya patlayıcıların saklanacağı petrol varilleriyle kamyonların gönderilmesi üzerinde durulduğunu ifade etmekte. Ancak Malyuk, son olarak selofan folyoya dikkatlice sarılmış patlayıcıların olduğu bir varyantta karar kılındığını aktarmakta.

 

Saldırıda planlanan bu büyük rulo yükünün sivil görünmesi ve şüphe uyandırmaması gerekiyordu. SBU, folyo tabakasının kalınlığını, heksojen karışımı ile şişirilmiş metal silindirleri ve diğer parçaları gümrük tarayıcılarından gizlemeye yetecek kadar hesapladı. Ardından “Rulolar” bütün bir konteyneri doldurdu. Ruloların TNT eşdeğerindeki toplam ağırlıkları 21 tona veya 42 Rus Kinzhal füzesine karşılık gelmekteydi.

Kırım köprüsüne yapılan ilk operasyon sonucunda Ruslar, Kiev’e güçlü bir füze saldırısı başlatmıştı ve Ukrayna’nın enerji altyapısını düzenli bir şekilde hedef almıştı. Ayrıca Rusya Federasyonu, patlamanın koşullarını araştırmak için Acil Durumlar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, FSB, İçişleri Bakanlığı ve Rus Muhafızlarından temsilcilerin yer aldığı özel bir komisyon oluşturmuştu. Ancak soruşturma ile ilgili kesin bir sonuç yayımlanmadı.

Kaynak: DefenceTürk

Kırım Köprüsü’ne yapılan ilk saldırının detayları ortaya çıktı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum