Japonya’dan E-2D Hawkeye HEİK uçağı tedariki

ABD, E-2D Advanced Hawkeye Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HEİK) uçağının Japonya’ya satışına izin verileceğini açıkladı.

ABD Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), Japon hükümetinin ABD’den E-2D Advanced Hawkeye Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HEİK) alımı isteği hakkında ABD Kongresi’ni bilgilendirdi. Japonya’ya yapılacak satış için ABD Dışişleri Bakanlığı onay verdi. Bu kapsamda Kongre’nin onayından sonra tedarik süreci başlatılacak.

Yapılması beklenen satış, 5 adet E-2D Advanced Hawkeye Havadan Erken Uyarı ve Kontrol (AEW&C) uçağını içeriyor. Ek olarak satış, 12 adet T56-A-427A motoru (10 kurulu, 2 yedek), 5 adet APY-9 radarı ve 6 adet ALQ-217 elektronik ölçüm destek ekipmanını da kapsıyor. Yapılacak satışın toplam maliyetinin ise yaklaşık 1.38 milyar doları bulması bekleniyor.

Japonya E-2D Advanced Hawkeye Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Uçağı Görsel: AVIONEWS

ABD Savunma ve Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu:

“Bu satış, Asya-Pasifik bölgesinde siyasi istikrar ve ekonomik ilerleme için bir güç olan büyük bir müttefikin güvenliğini artırarak ABD’nin dış politika hedeflerini ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyecektir. Satış, Japonya’nın AEW&C kabiliyetini kullanarak etkin bir şekilde anayurt savunması sağlama yeteneğini geliştirecek. Japonya, Pasifik bölgesindeki hava ve deniz faaliyetlerine ilişkin durumsal farkındalık sağlamak ve mevcut E-2C Hawkeye AEW&C filosunu genişletmek için E-2D uçağını kullanacak. Japonya, bu teçhizatı silahlı kuvvetlerine çekmekte hiç zorluk çekmeyecek.” 

İlk teslimatlar 2020’de yapılmıştı

Çin, hava kuvvetlerini yakın zamanda düşük radar kesit alanlı savaş uçakları ile donatmaya başlaması Japonya’yı bu tür uçakları daha etkili tespit edebilecek bir sistem arayışına itmişti. Ayrıca Kuzey Kore tarafından fırlatılan roketlere karşı da tedbir almak isteyen Japonya bu alanda ciddi adımlar atıyor.

Northrop Grumman, Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri’ne 2 adet E-2D Advanced Hawkeye Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HEİK) uçağını Nisan 2020’de teslim etmişti. Japonya Savunma Bakanlığı, ülkenin havadan erken uyarı gereksinimlerini karşılamak için 2014 yılında E-2D Advanced Hawkeye’ı seçmişti. ABD Donanması dışındaki en büyük Hawkeye operatörü olan Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri, 1983’ten beri 13 adete E-2C uçağını kullanıyor.

ABD Donanması / E-2D Advanced Hawkeye

Kaynak: DefenceTürk

Japonya’dan E-2D Hawkeye HEİK uçağı tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum