İsveç’in yeni istihbarat gemisi deniz denemelerine başladı

İsveç Donanması’nın sinyal istihbaratı kabiliyetlerini arttırmak için 2017’de Saab firmasından sipariş edilen HMS Artemis, deniz denemelerine başladı. 

İsveç, Donanması’nın sinyal istihbaratı kabiliyetlerini arttırmak için 2017’de Saab firmasıyla bir anlaşma yapmıştı. Saab firması tarafından üstlenilen projede geminin ilk çelik kesimi Mart 2018 yılında yapılmıştı. Bu bağlamda adı “HMS Artemis” olarak belirlenen gemi, Karlskrona’da deniz denemelerine başladı.

HMS Artemis’in hizmete girmesi ile 1984’den beri İsveç Donanması’nda hizmette olan HMS Orion’un hizmetten çıkarılması planlanıyor. Konuyla ilgili olarak Saab firmasının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada,

“İsveç’in yeni SIGINT gemisi Karlskrona’da deniz denemelerine başladı. HMS Artemis, İsveç’in denizde sinyal istihbaratı ve bilgi toplama için yeni platformu olacak. 1984’ten beri faaliyette olan HMS Orion’un yerini alacak. Yeni gemi selefinden daha uzun, daha yüksek ve daha geniştir. Ancak, hepsinden önemlisi, her açıdan daha gelişmiş bir gemi.

Gemi hala Saab tarafından yönetiliyor ve Karlskrona’daki Kockums tersanesinde deniz denemeleri yapıyor. Test ve doğrulama döneminden sonra FMV – Försvarets materielverk ‘a (İsveç Savunma Malzeme İdaresi) teslim edilecek ve daha sonra Deniz Kuvvetleri ve Silahlı Kuvvetlere teslim edilecektir.”

ifadelerinde bulunuldu.

İsveç, Visby sınıfı korvetlerinde Saab torpido tüplerini kullanacak

Saab tarafından yapılan bilgilendirmede firma, İsveç Savunma Malzeme İdaresi’nden yeni nesil hafif torpidolar için torpido kovanı siparişi aldığını açıklamıştı. Bu kapsamda sipariş değerinin yaklaşık 150 milyon İsveç Kronu olduğu belirtilmişti. 2023 yılında teslimatların tamamlanması planlanırken, sipariş miktarını artırma opsiyonunun da bulunduğu ifade edilmişti. Yeni torpido kovanlar Tub m/20 olarak adlandırılırken hali hazırda İsveç Donanma korvetlerinde kullanılan torpido kovanlarının yerini alacak.

Yeni torpido kovanları, daha büyük torpido yükünün yanı sıra daha kolay ve daha kullanıcı dostu yükleme, boşaltma sağlayarak gelecekteki gereksinimleri karşılamak üzere tasarlanmıştır. Saab, fırlatma sistemini daha yüksek kullanılabilirlik sağlamak ve komuta kontrol merkezinden kovanın izlenmesine imkan verecek şekilde geliştirmiştir. Bu bağlamda sipariş edilen torpido tüpü, Finlandiya’nın Pohjanmaa sınıfı korvetleri için Saab’a yeni hafif torpido siparişi verdiğinde geliştirilmeye başlanmıştır.

Kaynak: DefenceTürk

İsveç’in yeni istihbarat gemisi deniz denemelerine başladı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum