İsrail’den 3 milyar dolarlık F-35 savaş uçağı siparişi

İsrail Savunma Bakanlığı, 25 adet F-35 Lightning II savaş uçağı için 3 milyar dolar değerinde sözleşme imzalandığını duyurdu. Yeni sipariş ile İsrail Hava Kuvvetleri envanterindeki F-35 sayısı 75’e ve filo sayısı 3’e yükselecek. İmzalanan sözleşme kapsamında finansman, ABD’nin İsrail’e sağladığı askeri yardım fonu ile gerçekleştirilecek.

İsrail, bazı modifikasyonlara sahip F-35’lerini F-35I Adir ismiyle kullanıyor. İsrail, Ekim 2010’da Anlaşma Mektubu imzalandığında Birleşik Devletler hükümetinin Dış Askeri Satış süreci aracılığıyla F-35 savaş uçağını seçen ilk ülke oldu. İsrail Hava Kuvvetleri,  22 Haziran 2016’da Fort Worth, Teksas, tesislerinde düzenlenen bir törenle ilk F-35I Adir savaş uçağını teslim almıştı.

F-15I savaş uçağının yanında F-35I

İsrail Hava Kuvvetleri, F-35 savaş uçağı filosunun Aralık 2017’de operasyon yapmaya uygun olduğunu ve İsrail’in Nevatim Hava Üssü’nde yürütülen yoğun bir entegrasyon ve eğitim çabasının tamamlandığını belirtmişti. İsrail Hava Kuvvetleri F-35I savaş uçaklarına Adir adını verdi, Adir İbranice’de “Kudretli” anlamına geliyor.

Temmuz 2011’de ABD’nin İsrail’in gelecekte F-35 savaş uçaklarına kendi elektronik savaş sistemlerini ve füzelerini entegre etmesine izin vermeyi kabul ettiği bildirildi. 2012 yılında Lockheed Martin, ilk İsrail F-35I savaş uçaklarında Elbit Systems tarafından üretilen İsrail elektronik savaş ekipmanının kurulumuna izin vermek için değişiklik yapma sözleşmesi imzaladı. İsrail ayrıca F-35I savaş uçağının iç silah istasyonlarına kendi ürettiği güdümlü bombaları ve hava-hava füzelerini entegre etmeyi planlıyor.

Kaynak: DefenceTürk

İsrail’den 3 milyar dolarlık F-35 savaş uçağı siparişi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum