İran’ın yeni eğitim uçağı Yasin’in üretimine başlandı

İran tarafından geliştirilen Yasin eğitim uçağının nihai versiyonu yapılan törenle tanıtıldı. Bu kapsamda uçağın üretiminin başladığı da belirtildi. Uçak, İran Havacılık Endüstrileri ve İran İslam Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri uzmanları tarafından eğitim uçağı olarak tasarlanmıştır.

Yasin’in yeni versiyonu, Ekim 2019’da tanıtılan ilk prototipe kıyasla farklı özelliklere sahip. Bu kapsamda İslam Times tarafından yapılan habere göre uçakta yerli fırlatma koltuğu, aviyonik, motor ve iniş takımları yer almakta. 12 metre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğinde olan uçağın operasyonel kalkış koşullarında yüksüz olarak 4,3 ton ağırlığında olduğu iddia edilmekte.

(Görsel: @imp_navigator)

Global Security tarafından yayımlanan makaleye göre kuyruk yapısı pilotun çeşitli manevralar üzerindeki kısıtlamalarını ortadan kaldırmaktadır. Kokpit, ön kabindeki öğrenci pilota ve arka kabindeki eğitmen pilota rahat ve geniş bir görüş alanı sağlayacak şekilde tandem ve düz olmayan yerleşim düzeninde tasarlanmıştır. Uçağın inişi için gereken pistin ise sadece 700 metre olduğu iddia edilmekte.

İran Havacılık Endüstrisi Başkanı Amir Karim Bani Tarafi İran devlet televizyonuna verdiği bir röportajda, İran Hava Kuvvetleri’nin Yasin’i yakın hava desteği misyonları için kullanma ihtimalinin de incelediğini söylemişti. Tarafi, “Şu anda uçağın sadece eğitim fonksiyonu var ama ileride tamamlanıp bomba ve füzelerle donatılıp CAS uçağı olarak kullanılabilir. Hava Kuvvetleri toplamda 48 ila 64 uçağa ihtiyaç duyabilir.” demişti.

İran, dikey atım sistemine sahip botunu tanıttı

Asimetrik donanma yapısına sahip olan İran’ın Devrim Muhafızları Donanması geliştirdiği yeni ürününü tanıttı. Devrim muhafızları propaganda amaçlı bir çok farklı tasarımı geliştirerek tanıtıyor. Devrim Muhafızları Donanması için geliştirilen Zülfikar sınıfı olarak adlandırılan hava savunma botunda VLS (dikey atım sistemi) entegre edildiği görülüyor. İran bu botu hava savunma botu olarak sınıflandırıyor. Dünyada böyle bir ürün yok, bu açıdan bahse konu bot Dünya’da bir ilk niteliğinde.

 

Botun atış testi

İran Devrim Muhafızları, Basra körfezinde küçük botlarla yoğun varlık göstermekte. Bunun temelinde ise Basra denizinin sığ bir deniz olması sebep olarak yatıyor. Platformda VLS (dikey fırlatma sistemi) varlığı net bir şekilde görülmekte. Ayrıca botun tepesinde bir kubbe bulunmakta. Ancak kubbenin içinde radarın olup olmadığı bilinmemekte. Konseptteki akılları kurcalayan bir diğer soru ise VLS sistemindeki füzelerinin hangi radar ile aydınlatılacağı. Botta navigasyon radarı dışında herhangi bir radar görünmüyor.

Kaynak: DefenceTürk

İran’ın yeni eğitim uçağı Yasin’in üretimine başlandı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum