İran İHA’ları Rusya’da üretilecek

Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre Moskova ve Tahran, Rusya’da en az 6.000 adet İran tasarımı İHA üretebilecek yeni bir fabrika kurmayı planlıyor.

Wall Street Journal’da yer alan bir habere göre Moskova ve Tahran, Ukrayna’daki savaş için Rusya’da en az 6.000 İran tasarımı İHA üretebilecek yeni bir fabrika kurmayı planlıyor. Bu kapsamda üst düzey bir İran heyetinin fabrika için planlanan alanı ziyaret ettiği ve projeyi başlatmak için ayrıntıları görüşmek üzere Ocak ayı başlarında Rusya’ya gittiği iddia edildi.

Ayrıca iki ülkenin Ukrayna hava savunması için yeni zorluklar yaratabilecek daha hızlı bir İHA inşa etmeyi hedeflediği bilgisi aktarıldı. ABD’li yetkililer, Tahran’ın Moskova’ya Ukrayna’daki askeri ve sivil hedefleri vurmak için kullandığı yüzlerce insansız hava aracını zaten sağladığını belirtmekte. Biden yönetimi, Rusya ve İran’ın “tam teşekküllü bir savunma ortaklığı” geliştirdiği uyarısında bulundu.

Beyaz Saray, Moskova’nın İranlı pilotları Rus savaş uçaklarını uçurmak için eğittiğini ve bu jetleri yıl sonuna kadar Tahran’a göndermek istediğini belirtti. Aralık ayında Beyaz Saray, Moskova ve Tahran’ın Rusya’da ortak bir insansız hava aracı üretim hattı inşa edip etmemeyi düşündükleri konusunda uyarmıştı.

Kaynak: Newsweek

Wall Street Journal’a göre İranlı heyet 5 Ocak’ta Rusya’nın batısındaki Alabuga’yı ziyaret etti. Bölgedeki fabrika için potansiyel bir alanı gezdi. Tesisin önümüzdeki birkaç yıl içinde Rusya’nın Ukrayna’ya karşı devam eden savaşında kullanması için 6.000’e kadar İran tasarımı insansız hava aracı üretebileceği iddia edilmekte.

Rusya, İHA’ları Ukrayna’nın altyapısına karşı kullanıyor

Rusya, soğuk kış aylarında ülkenin elektrik arzını sakat bırakmak ve morali baltalamak amacıyla Ukrayna’nın elektrik şebekesini hedef almak için bahse konu İHA’ları kullanmıştı.

Zamanla Ukrayna’nın hava savunması İHA tehdidini büyük ölçüde etkisiz hale getirmeyi başardı. Şahit-136, pervane motorlarına sahip yavaş hareket eden gürültülü bir kamikaze İHA’dır. Yavaş ve gürültülü olması tespit edilmesini ve vurulmasını nispeten kolaylaştırır.

Ukrayna, geçen sonbaharda ülkenin gökyüzünde görünmeye başladığından beri 540’tan fazla insansız hava aracını düşürdü.

Kaynak: Newsweek

Şimdi yetkililer, İran’ın daha hızlı ve daha uzağa uçmasını sağlamak için yeni bir motor içermesi beklenen bir Şahit-136 modeli geliştirmek için Rusya ile birlikte çalıştığını söyledi. Yeni açılacak olan fabrika gelişmiş Şahit-136 kamikaze İHA üretecek.

Yetkililer habere konu olan İHA fabrikasının Rusya ile Moskova arasındaki 1 milyar dolarlık anlaşmanın bir parçası olduğunu aktarmakta. Aynı zamanda  Moskova’nın, İran’a Ukrayna’daki savaş alanında ele geçirilen silahları sağladığı ve tersine mühendislik yapmaya çalıştıkları da belirtilmekte.

Kaynak: DefenceTürk

İran İHA’ları Rusya’da üretilecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum