İran, dikey atım sistemine sahip botunu tanıttı

İran Devrim Muhafızları Donanması için geliştirilen dikey atım sistemine sahip bot tanıtıldı. 

Asimetrik donanma yapısına sahip olan İran’ın Devrim Muhafızları Donanması geliştirdiği yeni ürününü tanıttı. Devrim muhafızları propaganda amaçlı bir çok farklı tasarımı geliştirerek tanıtıyor. Devrim Muhafızları Donanması için geliştirilen Zülfikar sınıfı olarak adlandırılan hava savunma botunda VLS (dikey atım sistemi) entegre edildiği görülüyor. İran bu botu hava savunma botu olarak sınıflandırıyor. Dünyada böyle bir ürün yok, bu açıdan bahse konu bot Dünya’da bir ilk niteliğinde.

Botun atış testi

İran Devrim Muhafızları, Basra körfezinde küçük botlarla yoğun varlık göstermekte. Bunun temelinde ise Basra denizinin sığ bir deniz olması sebep olarak yatıyor. Platformda VLS (dikey fırlatma sistemi) varlığı net bir şekilde görülmekte. Ayrıca botun tepesinde bir kubbe bulunmakta. Ancak kubbenin içinde radarın olup olmadığı bilinmemekte. Konseptteki akılları kurcalayan bir diğer soru ise VLS sistemindeki füzelerinin hangi radar ile aydınlatılacağı. Botta navigasyon radarı dışında herhangi bir radar görünmüyor.

Konuyla ilgili olarak açık kaynak istihbaratı uzmanı HI Sutton şu ifadeleri kullandı,

Zülfikar sınıfı olarak adlandırılan bot, ana silah olarak kısa menzilli karadan havaya füzelerle donanmıştır. Yine de bunu bir mikro AEGIS muhribi yerine denizde hareket eden bir Tor hava savunma sistemi olarak düşünebiliriz. Potansiyel olarak bu tekne, bir sürü başka tekne için kısa menzilli hava savunması sağlayabilir. Bu, bağlama göre değişebilse de, onları hedef almak için kullanılan helikopterleri caydırabilir.

Devrim muhafızlarının botları (Görsel: HI Sutton)

Küçük tekneler hava saldırısına karşı savunmasızdır ve bazıları MANPADS taşımaktadır. Ancak bahse konu bu bot uygun bir karadan havaya füze sistemine sahip ilk bot olarak sınıflandırılabilir. Kabinin üzerinde büyük bir kubbe ve arkasında bir VLS (dikey fırlatma sistemi) bulunmaktadır. VLS, 15 km menzile sahip Nawab kısa menzilli hava savunma füzesi ile uyumludur. Bu, İran’ın Rusya’dan aldığı SA-15 GAUNTLET (Tor) sistemine kabaca benzer olsa bile ondan farklıdır.

Teknenin gövde formu, İran’ın daha önce satın aldığı İngiliz tasarımı Bladerunner’dan türetilmiş gibi görünüyor. Bu tür teknelerden yalnızca bir tanesi kaydedildi, bu nedenle yaygın olarak konuşlandırılıp konuşlandırılmayacağı belli değil.”

Kaynak: DefenceTürk

İran, dikey atım sistemine sahip botunu tanıttı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum