“HÜRJET’in uçuş kontrol bilgisayarını Malezya’da yapıyoruz”

TUSAŞ Genel Müdür Prof. Dr. Temel Kotil TUSAŞ tesislerinde basın mensuplarını ve araştırmacıları ağırladı. Defence Turk’ün de katıldığı toplantıda açıklamalarda bulunan Kotil, TUSAŞ’ın Malezya ve Pakistan’da çok fazla mühendis kaynağı kullandığını açıkladı. HÜRJET’in uçuş kontrol bilgisayarının Malezya’da yapıldığını aktaran Kotil, HÜRJET’de kullanılacak olan General Electric F404 motorunun ise bu ay teslim edileceğini açıkladı. Ek olarak Kotil, Malezya’da başlatılan ve rüşvet iddialarıyla gündeme gelen jet eğitim uçağı ihalesinde TUSAŞ’ın HÜRJET ile ihalede hala kaldığını belirtti.

TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, A Haber’e açıklamalarda bulunmuştu. Kotil, HÜRJET’in çok iyi gittiğini ve yakında uçmaya hazırlandığını aktarmıştı. Ayrıca Kotil, proje kapsamında 2 adet uçabilir prototip uçak ile test faaliyetlerinde kullanılmak üzere 1 adet statik ve 1 adet yorulma test uçağı üretildiğini söylemişti.

HÜRJET’in de katıldığı Malezya’nın savaş uçağı ihalesinde rüşvet skandalı

Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne (RMAF) 18 adet hafif savaş uçağı (LCA) tedarik etmek için başlatılan ihaleye altı şirketin teklif verdiği belirtilmişti. 18 uçak için yapılan sözleşmenin yaklaşık 4 milyar RM (Malezya Ringgiti) (yaklaşık 950-960 milyon dolar) değerinde olduğu ifade edilmişti.

 

TUSAŞ / HÜRJET

İhaleye JF-17 B uçağı ile China National Aero-Technology Import & Export Corp, FA-50 uçağı ile KAI, M-346 uçağı ile İtalyan Leonardo, Tejas uçağı ile Hindustan Aeronautics Ltd (HAL), HÜRJET ile TUSAŞ ve MiG-35 ve YAK 130/M 346 FA uçakları ile Rus Rosoboronexport katılmıştı. Ancak ilerleyen süreçte Leonardo’nun ihaleden çekildiği belirtilmişti. Bazı kaynaklara göre, Güney Kore merkezli Korea Aerospace Industries (KAI), ihalenin kazananı durumunda.

 

FA-50

The Edge Markets tarafından aktarıldığı üzere teklif sahiplerinden birinin şikayeti üzerine Malezya Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (MACC) tarafından bir soruşturma başlatıldığı iddia edildi. MACC tarafından konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

1 Ekim’de Savunma Bakanlığı tarafından gönderilen resmi bir mektupta bir teklif sahibine banka teminatı şeklinde ihale depozitosu alması söylendi. İlginç bir şekilde mektup başarısız olan teklif sahiplerine 10 Ekim’de parlamento feshedildikten sonra gönderildi.

Savunma Bakanı Hishammuddin 27 Ekim’de LCA alımı için ihaleye çıkan firmalarla fiyat görüşmelerinin tamamlandığını ve Maliye Bakanlığı’nın ihaleyi onaylama kararını beklediklerini söyledi. Ancak bu durum akıllarda bazı soru işaretlerine sebep oldu.

 

Tejas

Bu bağlamda uluslararası teklif sahiplerinden birinin yerel danışmanı Hükümet’e,

“Parlamento feshedildikten sonra, büyük satın almalar ve mega projeler geçici hükümet tarafından üstlenilebilir. FA-50’yi tedarik etmek ve diğer ihale tekliflerini atlamak için hızlandırılmış süreç, daha fazla kamu incelemesinden kaçınma girişimleri mi?”

sorusunu yöneltti. Ek olarak danışman, ihaleyi değerlendirmekten sorumlu yetkililerin, uygun bir doğrulama, değerlendirme ve karşılaştırma süreci yürütmek için hayati öneme sahip OEM (orijinal ekipman üreticisi) tesisini/fabrikasını ziyaret etmeden bir teklif sahibi üzerinde karar verdiğini iddia ediyor.

Kaynak: DefenceTürk

“HÜRJET’in uçuş kontrol bilgisayarını Malezya’da yapıyoruz” Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum