Hollanda, MQ-9A Reaper İHA’larını silahlandıracak

Hollanda, istihbarat, keşif ve gözetleme (ISR) için satın aldığı MQ-9A Reaper İHA’larını silahlandıracak.

Hollanda, başlangıçta sadece istihbarat, keşif ve gözetleme (ISR) için satın aldığı MQ-9A Reaper İHA’larını silahlandıracak. Hollanda Savunma Bakanı Christophe Van der Maat, 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Reaper için silah tedarikinin 2022 Savunma Muhtırası’nda kara kuvvetlerinin konuşlandırılması sırasında esnekliği arttırmak ve tepki süresini kısaltmak için kararlaştırıldığını açıkladı.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hollanda Savunma Bakanlığı, 2011 yılında MQ-9 Reaper projesini başlattığında uçağın silahlandırılmasına ihtiyaç yoktu. Ancak o zamandan bu yana tehdit tablosu önemli ölçüde değişti. Uçak artık kendi birliklerinin güvenliğini koruyabilmelidir.”

(Görsel: General Atomics Aeronautical Systems, Inc.)

Bu bağlamda Hollanda Savunma Bakanlığı, ilk mühimmatın 2025 yılına kadar stoklanmasını ve hazır olmasını hedefliyor. Tam operasyon kabiliyetinin ise 2028 yılında kazanılması planlanıyor. İHA’lar için tedarik edilecek olan mühimmatlar, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) programı aracılığıyla ABD’den temin edilecek. Bahse konu tedarikin maliyetinin ise 100 milyon euro (108 milyon dolar) ile 250 milyon euro (270 milyon dolar) arasında olacağı tahmin ediliyor. Ülkenin 2026’da teslim almayı beklediği yeni MQ-9’lar herhangi bir modifikasyon olmaksızın silah kabiliyetine sahip olacak.

Hollanda Ordusu’nun ilk MQ-9 Reaper İHA’sı uçuşunu gerçekleştirmişti

Hollanda Hava Kuvvetleri bünyesinde ilk kez MQ-9 Reaper SİHA eğitim uçuşu gerçekleştirmişti. İlk eğitim uçuşunu 2022 yılının Nisan ayının üçüncü haftasında yapan General Atomics üretimi MQ-9 Reaper, uçuşu Karayip Denizi’nin güneyinde ve Venezuela’nın kuzeyinde yer alan bir ada olan Curaçao’da gerçekleştirmişti.

Air Recognition tarafından yapılan habere göre Curaçao’da 2 saat süren uçuş bir pilot ve sensör operatörü tarafından gerçekleştirilmişti. Bölgede konuşlu 40 personellik müfreze, operasyonel test ve değerlendirme aşaması üzerinde çalışmalara başlayacak.

 

Görsel: Hollanda Savunma Bakanlığı

Kaynak: DefenceTürk

Hollanda, MQ-9A Reaper İHA’larını silahlandıracak Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum