Hollanda, ABD’den MQ-9A Reaper İHA tedarik edecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hollanda’ya 611 Milyon dolar değerindeki MQ-9A Blok 5 Reaper İHA satışını onayladı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hollanda’ya dört adet MQ-9A Blok 5 İHA ve ilgili ekipmanın satışını onayladığını duyurdu. Tahmini 611 milyon dolarlık olan satışta; 3 adet MQ-9 İHA Mobil Yer Kontrol Sistemi, 30 adet Gömülü GPS/Ataletsel Navigasyon Sistemi cihazı, 8 adet AN/DAS-4 Hedefleme Sistemi ve 20 adet Lynx AN/APY-8 Sentetik Açıklıklı radarları içeriyor.

Hollanda, geçtiğimiz günlerde başlangıçta sadece istihbarat, keşif ve gözetleme (ISR) için tedarik ettiği MQ-9A Reaper İHA’larını silahlandırma kararı aldığını açıklamıştı. Hollanda Savunma Bakanı Christophe Van der Maat, 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Reaper için silah tedarikinin 2022 Savunma Muhtırası’nda kara kuvvetlerinin konuşlandırılması sırasında esnekliği arttırmak ve tepki süresini kısaltmak için kararlaştırıldığını açıkladı.

Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan MQ-9A Reaper İHA Görsel: Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetleri

Hollanda Hava Kuvvetleri bünyesinde ilk kez MQ-9 Reaper SİHA eğitim uçuşu gerçekleştirmişti. İlk eğitim uçuşunu 2022 yılının Nisan ayının üçüncü haftasında yapan General Atomics üretimi MQ-9 Reaper, uçuşu Karayip Denizi’nin güneyinde ve Venezuela’nın kuzeyinde yer alan bir ada olan Curaçao’da gerçekleştirmişti.

Air Recognition tarafından yapılan habere göre Curaçao’da 2 saat süren uçuş bir pilot ve sensör operatörü tarafından gerçekleştirilmişti. Bölgede konuşlu 40 personellik müfreze, operasyonel test ve değerlendirme aşaması üzerinde çalışmalara başlayacak.

 İngiliz Hava Kuvvetleri’nin MQ-9B Protector İHA eğitimleri başlamıştı

Geçtiğimiz mayıs ayında İngiliz Hava Kuvvetleri’nde kullanılacak MQ-9B Protector İHA için ilk pilot, sensör operatörü ve istihbarat koordinatörü eğitimleri başladı. Protector, MQ-9B SkyGuardian’ın İngiltere için geliştirilen bir türevidir.

GA-ASI, her biri pilotlar, sensör operatörleri ve görev istihbarat koordinatörleri dahil olmak üzere sekiz mürettebattan oluşan ilk dört Operasyonel Dönüşüm Birimini eğitiyor. Tamamlandığında, ekipler 31, 54 veya 56 Filonun bir parçası olarak Protector Air sistemini çalıştıracak. Pilotlar ve Sensör Operatörleri için eğitimin 12 hafta sürmesi planlanmıştır. görev istihbarat operatörleri için altı hafta sürmektedir.

Eğitimin kapsamı, Çok Spektral Hedefleme Sistemi, Sentetik Açıklıklı Radar (SAR), Görev İstihbarat İstasyonu ve Görevlendirme ve Gerçek Zamanlı Kullanım Sistemi dahil olmak üzere Protector hava aracını ve ekipmanını çalıştırmak için gereken temel becerilere odaklanmakta. Eğitim, İstihbarat, Gözetleme ve Keşif (ISR) sistemlerinde, aletli uçuşta ve Otomatik Kalkış ve İniş Kabiliyetinde hem normal hem de acil durum operasyonları için sağlam temeller oluşturmayı içerir.

Kaynak: DefenceTürk

Hollanda, ABD’den MQ-9A Reaper İHA tedarik edecek Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum