Hint Donanması’na ait MiG-29K uçağı, uçak gemisine ilk gece inişini yaptı

Hindistan Donanması’na ait MiG-29K savaş uçağı, INS Vikrant uçak gemisine ilk gece inişini başarıyla gerçekleştirdi.

Hindustan Times’da yer alan habere göre Hindistan Donanması’na ait MiG-29K savaş uçağı, uçak gemisi INS Vikrant’a ilk gece inişini başarıyla gerçekleştirmesiyle önemli bir dönüm noktasına ulaşıldı. Donanma yetkilileri bu başarının, savaş gemisinin hava kanadıyla birlikte yıl sonuna kadar tam olarak operasyonel hale getirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu belirtti. Geminin konuşlandırılması Hindistan’ın savunma imalat sektöründe kendi kendine yeterlilik arayışında önemli bir anı simgeliyor.

Donanma Sözcüsü Komutan Vivek Madhwal, mürettebatı ve deniz pilotlarını överken, zorlu gece iniş denemesini gerçekleştirme konusundaki kararlılık, beceri ve profesyonelliklerini vurguladı. INS Vikrant, en kısa sürede savaşa hazır duruma gelebilmek için hem döner kanatlı hem de sabit kanatlı uçaklarla hava sertifikasyon ve uçuş entegrasyon denemelerinden geçiyor.

(Görsel: Hindistan Donanması)

Devam etmekte olan uçuş denemelerinde, denizcilik terminolojisinde STOBAR (short take-off but arrested recovery) olarak da bilinen, kayak atlayışıyla kalkış yapan ve tutucu tellerle inişi sağlanan Rus menşeli MiG-29K savaş uçakları kullanılıyor.

12 adet MiG-29K’nın Vikrant’ta konuşlandırılması beklenirken Donanma, önümüzdeki yıllarda yerli çift motorlu güverte tabanlı savaş uçağı (TEDBF) hazır olana kadar geçici bir çözüm olarak yeni savaş uçakları tedarik etmeyi amaçlıyordu. Yetkililer TEDBF prototipinin ilk uçuşunu 2026 yılında gerçekleştirebileceğini ve 2031 yılında üretime geçebileceğini tahmin ediyor.

Geçtiğimiz dönemlerde INS Vikrant’ta kullanılmak üzere 26 yeni uçak tedariki için ihale açılmıştı. Açılan ihalede Amerikan F/A-18 Super Hornet savaş uçağı yerine Fransız Rafale M savaş uçağı seçilmişti. 76 yerli içeriğe sahip olan Vikrant, yeni savaş uçakları, MiG-29K’lar, Kamov-31 helikopterleri, MH-60R çok rollü helikopterler ve gelişmiş hafif helikopterler de dahil olmak üzere 30 uçaktan oluşan bir hava kanadı işletecek.

Kaynak: DefenceTürk

Hint Donanması’na ait MiG-29K uçağı, uçak gemisine ilk gece inişini yaptı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum