Hindistan yerli uçak gemisi “INS Vikrant”ı teslim aldı

Hindistan Donanması, yerli uçak gemisi “INS Vikrant’ı” teslim aldı.

Konuyla ilgili olarak Hindistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında,

Ülkenin artan yerli üretim kabiliyetini ve ‘Aatmanirbhar Bharat’ yolunda önemli bir kilometre taşını simgeleyen Başbakan Shri Narendra Modi, Cochin Tersanesinde ülkenin ilk yerli uçak gemisi Indian Naval Ship (INS) Vikrant’ı hizmete aldı. Yapılan tören sırasında Başbakan, sömürge geçmişini ortadan kaldıran ve zengin Hint denizcilik mirasına yakışan yeni Deniz Ensign’ı (Nishaan) tanıttı ve yeni sancağı Chhatrapati Shivaji’ye adadı.

ifadeleri kullanıldı. Hindistan Başbakanı Shri Narendra Modi ise

“Vikrant devasa, heybetli ve uçsuz bucaksız. Vikrant seçkindir, Vikrant özeldir. Vikrant sadece bir savaş gemisi değildir. Bu, 21. yüzyılda Hindistan’ın sıkı çalışmasının, yeteneğinin, etkisinin ve bağlılığının bir kanıtıdır. Hedefler uzaksa, yolculuklar uzunsa, okyanus ve zorluklar sonsuzsa, o zaman Hindistan’ın cevabı Vikrant’tır. Azadi ka Amrit Mahotsav’ın eşsiz Amrit’i Vikrant’tır. Vikrant, Hindistan’ın kendine güvenmesinin eşsiz bir yansımasıdır.”

dedi.

INS Vikrant uçak gemisi

Muzaffer ve cesur anlamına gelen Vikrant uçak gemisinin çelik kesme töreni 2005 yılında yapılmıştı. Geminin inşası için gerekli olan kaliteli çelik, Savunma Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı (DRDL) ve Hindistan Donanması ile işbirliği içinde Steel Authority of India Limited (SAIL) tarafından geliştirilmiştir. Daha sonra geminin omurga döşemesi 2009 yılında gerçekleşmiştir. Gemi inşaatının ilk aşaması, 2013 yılı Ağustos ayında geminin başarılı bir şekilde suya indirilmesiyle tamamlanmıştı.

Limandaki geminin sevk ve güç üretim ekipmanının/sistemlerinin hazır olup olmadığı, 20 Kasım’daki liman denemelerinin bir parçası olarak test edildi. Vikrant, 2021 yılı Ağustos ayından bugüne kadar, geminin performansı, tepkisi de dahil olmak üzere, geminin çeşitli operasyon koşullarına, manevra denemelerine, ana sevk sistemine, Güç Üretimi ve Dağıtımına (PGD), geminin Seyrüsefer ve Haberleşme sistemlerine, sevk makinelerinin dayanıklılık testleri gibi deniz denemelerinin birden fazla aşamasını tamamladı.

262 m uzunluğunda ve 62 m genişliğinde Vikrant, tam yüklendiğinde yaklaşık 43000 ton deplasmana sahiptir. Maksimum 28 Knot hıza ulaşabilen gemide, kadın subay ve denizcileri barındıracak özel kabinler içeren yaklaşık 1600 kişilik bir mürettebat için tasarlanmış yaklaşık 2200 bölme bulunuyor. Taşıyıcı, makine operasyonları, gemi navigasyonu ve beka için çok yüksek derecede otomasyon ile tasarlanmıştır.

Vikrant, yerli üretim Gelişmiş Hafif Helikopterler (ALH) ve Hafif Muharebe Uçaklarına (LCA) ek olarak MiG-29K savaş uçakları, Kamov-31, MH-60R çok amaçlı helikopterlerden oluşan 30 uçaktan oluşan bir hava filosunu bünyesinde barındıracak. Kısa Kalkış Tutuklanan Kurtarma (STOBAR) olarak bilinen yeni bir uçak operasyon modunu kullanan gemi, uçakları fırlatmak için bir ski-jump ve iniş yapan uçakları yakalamak için bir dizi “tutucu tel” ile donatılmıştır.

Genel Özellikleri

Uzunluk: 262,5 metre
Genişlik: 61,6 metre
Yükseklik (Omurgadan direğe): 61,6 metre
Deplasman: yaklaşık 42.800 ton
Hız (Max/Seyir): 28/18 knot
Uçuş Güverte alanı: 12.500 metre kare
Tahrik: GTs – 22MWx4, DAs – 3MWx8
Menzil: 7500 deniz mili
Silahlar: 32xMRSAM, AK630 CIWS
Pist: İniş (191 metre), uzun kalkış (203 metre), kısa kalkış (145 metre)

Kaynak: DefenceTürk

Hindistan yerli uçak gemisi “INS Vikrant”ı teslim aldı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum