Güney Kore L-SAM hava savunma sistemini başarıyla test etti

Güney Kore, uzun menzilli hava savunma sistemi L-SAM’ın testini başarıyla gerçekleştirdi.

Güney Kore haber ajansı YONHAP’ın haberine göre Güney Kore, Kuzey Kore’nin fırlattığı füzelere karşı geliştirdiği uzun menzilli hava savunma sistemi L-SAM’ı başarıyla test etti. L-SAM, Kore Hava ve Füze Savunması (KAMD)  adıyla planlanan çok katmanlı füze savunma kalkanının önemli bir kısmını oluşturuyor. Sistem, Amerika’nın geliştirdiği THAAD sistemi ile benzer özelliklere sahip.

Güney Kore’ye ait Savunma Geliştirme Ajansı (ADD), geliştirilen sistemin 2024’e kadar tamamlanmasını, 2026 yılında seri üretime geçilmesini ve 2027’de ise Kore ordusunun kullanımına girmesini hedefliyor. Güney Kore yetkilileri, L-SAM sisteminin başarılı testinin şubatta gerçekleştirilen başarılı uçuş testinin ardından yapıldığını belirtti.

Füze denemesiyle birlikte Güney Kore Devlet Silahlanma Dairesi, İHA’lara karşı da bir engelleme sistemi geliştirilmesine yönelik çalışmanın bulunduğunu açıkladı. Savunma Tedarik Programı İdaresi’nin yaptığı açıklamaya göre, Güney Kore merkezli savunma sanayii şirketi olan LIG Nex1’in Ocak 2026’ya kadar gerçekleştirilmesi hedeflenen 24,4 milyar won (17,9 milyon ABD Doları) değerindeki Blok-I projesine liderlik edecek.

L-SAM anti balistik füzesi Görsel: YONHAP haber ajansıL-SAM hava savunma sistemi

L-SAM için geliştirilen radar 300 km’den fazla algılama /takip mesafesine sahip. Bu kapsamda radar, çok işlevli bir S-band AESA radarıdır. Uzun menzilli, uçak ve balistik füze gibi hedefleri için algılama, izleme ve uçak tanımlaması, jammer tepkisi ve füze ile mücadele (yakalama / takip / iletişim) gibi birçok görevi gerçekleştirebilen tek bir radar olarak nitelendirilmiştir.

Güney Kore Ordusu, L-SAM için İsrail’den Block-B ve Block-C olmak üzere iki Green Pine radarı satın aldı. İthal edilen radarlar ile balistik füze operasyon kontrol merkezi kuruldu. Green Pine Radar Block-C, İsrail Arrow 3 karadan havaya füzesi için kullanılan bir radar. Bu kapsamda Arrow 3 füzesinin maksimum önleme irtifasının 100 km’nin üzerinde olduğu bilinmektedir.

L-SAM, 2020’lerin başında hazır olması planlanan Kore Hava ve Füze Savunma Projesi’nin bir parçası olarak geliştiriliyor. L-SAM’ın ana hedefi, Kuzey Kore’nin balistik füzelerini 50 ila 60 kilometre yükseklikte engellemek.

Kaynak: DefenceTürk

Güney Kore L-SAM hava savunma sistemini başarıyla test etti Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum