GKRY ve Fransa’dan ortak hava savunma tatbikatı

GKRY ve Fransa ortaklığında hava savunma tatbikatı gerçekleştirildi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Fransa ortaklığında hava savunma tatbikatı gerçekleştirildi. TALOS 2/2022 Hava Savunma Tatbikatı Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’den kalkan Rafale savaş uçaklarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Ulusal Muhafız Komutanı Korgeneral Demokritos Zervakis, Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Marios Floridis ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Yüzbaşı Konstantinos Gennadios tatbikatı CDG uçak gemisinden takip etti ve değerlendirmelerde bulundu.

Tatbikatta özellikle Milli Muhafız teçhizatının hava savunma sistemi ve kendini koruma sistemi devreye alınarak modern savaş uçaklarına karşı gerçekçi koşullarda performansları değerlendirildi. Ayrıca personel hava kontrol merkezinin silah kontrolü, bilgi aktarımı ve hava savunma prosedürleri konusunda tecrübe kazandı.

ABD, GKRY’ye silah ambargosunu kaldırmıştı

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, ABD’nin GKRY’ye uyguladığı silah ambargosunu bir yıllığına kaldırdıklarına ilişkin yazılı açıklama yapmıştı. Sözcü Ned Price, açıklamada,

“Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2023 mali yılında yeniden ihracat ve savunma malzemelerinin transferlerinin onaylanmasına izin vermek için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (GKRY) ilgili mevzuat kapsamında gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit etmiş ve Kongre’ye tebliğ etmiştir. Koşullara uygunluk yıllık olarak değerlendiriliyor. Bu tespit ve belgelendirmenin bir sonucu olarak Bakan, 2023 mali yılında Kıbrıs Cumhuriyeti (GKRY) için savunma ticareti kısıtlamalarını kaldırdı.”

ifadelerini kullanmıştı.

ABD’nin Güney Kıbrıs Rum kesimine silah ambargosu kaldırdığını bildirmesinden sonra Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunmuştu. Açıklamada,

“ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki 2020 Eylül ayında aldığı kararın kapsamını genişletmesini şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) makamlarının sözkonusu karara ilişkin tepkisini tümüyle destekliyoruz.

Ada’daki iki tarafın eşitliği ilkesiyle çelişen ve Rum tarafını daha uzlaşmaz kılacak bu karar, Kıbrıs meselesinin çözülmesi yönündeki çabaları olumsuz etkileyecek; Ada’da bir silahlanma yarışına yol açacak ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrara zarar verecektir. ABD’yi bu kararı gözden geçirmeye ve Ada’daki iki tarafa karşı dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz.

ABD dahil uluslararası toplum Kıbrıs Türk halkının 1959-1960 Antlaşmalarıyla da teyit edilen egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeli ve buna göre hareket etmelidir. Her halükarda Türkiye, garantör ülke sıfatıyla, Kıbrıs Türkünün varlığını, güvenliğini ve huzurunu sağlamak amacıyla, tarihi ve hukuki sorumlulukları çerçevesinde, gerekli adımları atmaya devam edecektir.”

ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: DefenceTürk

GKRY ve Fransa’dan ortak hava savunma tatbikatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum