Fransa’dan Litvanya’ya Caesar Mark II obüs tedariki

Litvanya Silahlı Kuvvetleri, ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak için 18 adet Fransız yapımı Caesar Mark II obüsü satın aldı.

Litvanya Savunma Bakanlığı, kara gücünü pekiştirmek amacıyla Fransa’dan Caesar Mark II 6×6 kundağı motorlu obüs sistemlerini satın aldı. 29 Aralık 2022 tarihinde Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas mevkidaşı ile Fransa’da bir araya geldi. Bakan Anušauskas, iki ülke arasında gerçekleştirilen alımı doğruladığını belirtti. Litvanya, yapılan anlaşmayla birlikte 18 Caesar Mark II 155 mm kundağı motorlu obüs sistemlerine sahip olacak.

Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas, Fransız mevkidaşı Sebastien Lecorn ile yaptığı ortak basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı,

“Ukrayna’daki savaşın gidişatını incelediğimizde, Litvanya ordusunun doğrudan ateş desteğini güçlendirme ihtiyacını görüyoruz. Litvanya, Ukrayna’ya sürekli askeri desteğini askeri teçhizatla sürdürüyor, bu nedenle yeteneklerimizi de yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Bu nedenle, evrensel olacak ve çeşitli topçu görevlerine uyarlanacak yeni nesil Caesar Mark II obüs sistemlerinin edinilmesine karar verildi. Karar, uzmanların askeri değerlendirmeleri dikkate alınarak verildi. Milli Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas, “Ukrayna’daki savaş, savaş alanında topçuların ne kadar önemli olduğunu gösterdi, bu yetenek Litvanya ordusu için hayati önem taşıyor.”

“Fransa’nın Baltık bölgesinin güvenliğine katkısını takdir ediyoruz. NATO ileri kuvvetlerinin taburlarındaki aktif rolünüz ve Baltık ülkelerindeki NATO hava polisi misyonuna katılımınız, bölgemizle dayanışma ve bağlılığın örnekleridir”

 

Litvanya Savunma Bakanlığı ile Fransa Savunma Bakanlığı arasında yapılan anlaşmanın toplam maliyeti 110-150 milyon euro. Obüslerin Litvanya’ya son teslim tarihi olarak ise 2027 yılı belirtildi. Žemaitija Piyade Tugayı’ndan Tuğgeneral Motiejaus Petiulionis’in topçu taburu, yeni gelecek obüs sistemleriyle donatılacak.

Belçika Caesar NG tedarik ediyor

Belçika Silahlı Kuvvetleri’nin topçu kabiliyetlerinin arttırılması amacıyla Belçika Savunma Bakanlığı, Fransa merkezli Nexter firmasından 9 adet CAESAR NG (Yeni Nesil), 155 mm tekerlekli kundağı motorlu obüs alma kararı vermişti. Army Recognition’un da aktardığı üzere 2021 yılının Ekim ayında alınan karar yaklaşık 5 yıllık geniş bir savunma yatırımının devamı niteliğinde.

2016 yılı içerisinde Belçika’nın güncel ordu gereksinimleri için yayınlanan Stratejik Vizyon’a göre Belçika, yeni topçu sistemleri satın almak için 48 milyon Euro yatırımı onaylamıştı. 7 Kasım 2018 tarihinde ise dönemin Belçika ve Fransa Savunma Bakanları, Belçika Kara Kuvvetleri’nin motorlu tugaylarının yeniden donatılmasını sağlayacak Capacités Motorisée/(CaMo) programını imzalamıştı.

Caesar Mark II kundağı motorlu obüs

Kaynak: DefenceTürk

Fransa’dan Litvanya’ya Caesar Mark II obüs tedariki Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum