Fransa’dan hipersonik süzülme aracı denemesi

Opex 360 tarafından aktarıldığı üzere DGA’nın Biscarrosse’deki test tesisinden Kelt Denizi’ne kadar uzanan bir alan için NOTAM yayımlayan Fransa, VMAX hipersonik süzülme aracının testini gerçekleştirdi. Testte süzülme aracı sonda roketi aracılığıyla fırlatıldı ve belirlenen manevraları gerçekleştirdi. Atış alanına yakın bölgelerden VMAX’in uçuşuna ilişkin videolar sosyal medyada da yer aldı.

Fransa’nın hipersonik silah teknolojileri yol haritasındaki teknoloji gösterim platformlarından ilki olan VMAX’i 2024-2025 yılları arasında uçuşunu yapması planlanan ve arttırılmış performansa sahip VMAX-2 takip edecek.

Hipersonik süzülme araçlarının yüksek hızlarının maruz bıraktığı sıcaklık ve stresten dolayı kontrol edilmeleri karmaşıktır ve hassasiyet gerektirmektedir. Sağlıklı bir şekilde manevra yapabilmek için hipersonik süzülme araçlarında gövdeye entegre flap ve uçuş kontrol sisteminin yöntettiği harici manevra iticileri bulunmaktadır. Isınma sorunu içinse hem pasif önlem olarak ısıya dayanıklı malzemeler hem de aktif soğutma sistemleri kullanılmaktadır.

ABD’nin test ettiği hipersonik süzülme aracı HTV2’nin alt sistemleri

Yüksek ara safha hızları ve sert manevra yetenekleri hipersonik süzülme araçlarını bu safhada vurulması son derece zor hale getirmektedir. Süzülme prensibine dayalı olmaları bu araçların son safhada hava direncinden ve manevralardaki enerji kaybından yavaşlamasına yol açmaktadır. Bu sebeple hipersonik süzülme araçlarına karşı savunmada en yakın hedef terminal safhada kullanılabilecek yüksek hıza ve manevra kabiliyetine sahip önleyiciler olarak görülmektedir.

Kaynak: DefenceTürk

Fransa’dan hipersonik süzülme aracı denemesi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum