Fransa Savunma Bakanlığı’na Rafale F3R savaş uçağı teslimatı

Fransız şirket Dassault Aviation, Direction Générale de l’Armement’e (Fransız Savunma Tedarik Ajansı) Rafale B359 (F3R) teslim etti.

Fransız şirket Dassault Aviation, 2009 yılında Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin 60 uçaklık verdiği siparişte uzun aradan sonra Rafale B359 (F3R) teslimatı yaptı. Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri’ne yapılması beklenilen teslimatlar 5 farklı dilime ayrıldı. Yapılan bu teslimatla birlikte 4.kısım ve 5.kısım teslimatların 2023 yılında teslim edilmesi hedefleniyor.

Yunanistan’a 2021 yılında 12 Rafale savaş uçağının satılması sonucunda Fransa, ek 12 adet daha Rafale F3R siparişi vermişti. Yunanistan’a ihraç edilen 12 uçak, 4.kısım siparişleri içerisinde yer alıyordu. Böylelikle 4.kısım teslimatta toplamda 27 Rafale B359 savaş uçağı Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri’ne teslim edilecek.

Rafale B359 (Görsel: MBDA MISSILE SYSTEMS)Yunanistan’a Rafale teslim edilmişti

4 Aralık 2022’de Yunanistan’ın sipariş verdiği Rafale savaş uçaklarının dokuzuncusu Yunanistan’ın Tanagra Hava Üssü’ne ulaşmıştı. 10. uçak ise 10 Aralık’ta Yunanistan’a varmıştı. Yunanistan’a teslim edilen uçaklar ise Tanagra Hava Üssü‘nde 114. Avcı Kanadı’nın 332. Filosu’nda görev yapacak.

Yunanistan ve Fransa arasında imzalanan sözleşme kapsamında toplamda 24 adet Rafale savaş uçağı sipariş verilmişti. İlk 6 Rafale savaş uçağı ise 19 Ocak 2022’de Yunanistan’a teslim edilmişti. Sipariş edilen 18 uçağın 2023 yazına kadar teslim edilmesi planlanıyor. Teslimat süreci boyunca Yunan pilotlar Yunanistan ve Fransa’da eğitimlerine devam edecek.

Yunanistan’ın teslim alacağı Dassault Rafale F3R sürümünün, Safran Electronics & Defence tarafından üretilen Safran AASM’nin [Armement Air-Sol Modulaire (Havadan Karaya Modüler Mühimmat)]  lazer güdümlü sürümü ile donatılabileceği de ifade ediliyor. F3R standardın için yapılan yükseltme, Rafale savaş uçaklarının sensörlerini ve müşterek çalışma kabiliyetini sağlayan sistemleri de içeriyor.

Yunanistan’a teslim edilen ilk Rafale savaş uçağı

Kaynak: DefenceTürk

Fransa Savunma Bakanlığı’na Rafale F3R savaş uçağı teslimatı Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum