FNSS Orta ve Uzak Doğu Programlar Direktörü Ceyhun SÜER ile Söyleşi

Türk savunma sanayiine birçok alanda “en” ve “ilk” nitelemelerini kazandıran FNSS’in Orta ve Uzak Doğu Programlar Direktörü Ceyhun SÜER ile söyleşi gerçekleştirdik.

Ahmet Alemdar Fatih Mehmet Küçük

Defence Turk: 1997 yılında Türkiye’nin ilk komple savunma sanayii ihracatı Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleşmişti. Dolayısıyla FNSS çok uzun zamandır bölgeyi yakından tanıyan bir firma. FNSS’nin bu bölgede sürdürdüğü faaliyetleri hakkında yorumlarınızı öğrenebilir miyiz?

Ceyhun Süer: FNSS olarak 1997 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’ne gerçekleştirdiğimiz ilk ihracat, aynı zamanda Türk savunma sanayiinin de ilk komple savunma sistemi ihracatı olarak tarihe geçmiştir. Yine aynı bölgede, Suudi Arabistan’da 15 sene askeri fabrika işleterek, değişik konfigürasyonlarda yüzlerce M113 araçlarını modernize ettik. 2007-2008 yıllarında Bahreyn Ordusu envanterinde ZMA-Personel Taşıyıcı araçlarının havan aracı konfigürasyonuna dönüşümü ve 81 mm havan sistemi entegrasyon projesini gerçekleştirdik. 2015 yılında imzaladığımız sözleşme çerçevesinde Umman Kraliyet Kara Kuvvetleri için geliştirip ürettiğimiz 13 farklı konfigürasyonda yeni nesil PARS-III 6×6 ve 8×8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçların teslimatını 2020 sonu itibariyle tamamladık.

Araç konfigürasyonları arasında FNSS 25 mm SABER kuleli Keşif ve Komuta araçları, 120 mm Havan Taşıyıcı, Zırhlı İstihkam Aracı, Zırhlı Kurtarma Aracı, Zırhlı Ambulans, Zırhlı Personel Taşıyıcılar yer almakta. Sözleşme dahilinde planlı eğitim programlarını da tamamlayarak programı tamamladık. Bilahare imzalamış olduğumuz ilave sözleşme kapsamında teslim ettiğimiz araçlar için simülatörler, görev ekipmanları ve yedek parçaların tedarikini de gerçekleştirmekteyiz. 2022 Temmuz ayında, Umman Sultanlığı Hükümeti Maliye Bakanlığı ile “Umman Fabrika Seviyesi Bakım Onarım Merkezi Kurulumu Sözleşmesi” imzaladık ve bu kapsamda çalışmalarımız devam ediyor. Bölge ülkelerindeki potansiyel projelere yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz

Defence Turk: FNSS’nin ihracatlar dışında körfez bölgesinde yüzlerce aracı modernize ettiği çok büyük faaliyetleri bulundu. Bölgedeki modernizasyon ihtiyaçları için FNSS’nin varlığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

FNSS Orta ve Uzak Doğu Programlar Direktörü Ceyhun SÜER ile Söyleşi çalışmasının tamamı Defence Turk Dergi 16′ncı  sayısında.

Çalışmanın tamamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ceyhun Süer: Modernizasyon konusunda FNSS’nin büyük bir bilgi birikimi ve tecrübesi bulunuyor. Gerek Suudi Arabistan’da gerçekleştirdiğimiz M113 modernizasyonu programı gerekse de yurt içinde devam etmekte olan; ilk fazda Aselsan ana yükleniciliğinde sürdürdüğümüz ZMA modernizasyonu ve FNSS’nin ana yüklenici olduğu GZPT Modernizasyon programları FNSS’nin bu konuda sahip olduğu yetkinlikleri gösteriyor. Yaşlanan filolar sebebiyle, bölge ülkelerindeki modernizasyon ihtiyacı yüksek. FNSS’nin hem bölgede iş yapma tecrübesi hem de modernizasyon projeleri tecrübesi ile bu konuda değer yaratabileceğimize inanıyoruz.

Defence Turk: Orta Doğu dışında Uzak Doğu pazarı da Türk savunma şirketleri içerisinde FNSS’in güçlü olduğu bir bölge. AV-8 KAPLAN MT ve KUNDUZ ihracatları bunun önemli bir örneği. Bölgedeki mevcut dinamikleri kara araçları açısından nasıl yorumluyorsunuz. Bahse konu ihraç kalemleri dışında ZAHA’nın bölgede önemli bir oyuncu olması bekleniyor.

Ceyhun Süer: FNSS olarak 1994 yılından beri bölgede faaliyet göstermekteyiz. Malezya ile 2000 – 2010 yılları arasında imzaladığımız üç sözleşme kapsamında, muhtelif konfigürasyonlarda paletli Zırhlı Muharebe Araçlarımızı (ZMA-15 ve ZMA-19) Malezya Silahlı Kuvvetleri’ne teslim ettik. Bu projelerde Malezya’daki iş ortağımıza teknoloji transferi ile kazandırdığımız kabiliyetlerle Malezya’da yerli üretim imkânı sağladık. 2011 yılında 8×8 Tekerlekli Zırhlı Araç geliştirme ve üretimini kapsayan AV-8 Gempita Projesi’nin sözleşmesini imzaladık. Kara Sistemlerinde tek kalemde yapılan en büyük ihracat projesi olan ve 12 değişik konfigürasyonda aracın yerel üretimle Malezya Ordusuna teslimatını içeren bu projede de teslimatları başarıyla tamamladık.

KAPLAN MT Orta Sınıf Tank Geliştirme Projesi devletler arası bir anlaşma olarak Savunma Sanayii Başkanlığı ve Endonezya Savunma Bakanlığı arasında imzalanmıştı. Ardından PT Pindad ile imzaladığımız iş birliği sözleşmesi ile proje çalışmalarına başladık. Geliştirme ve prototip araç üretim fazı sonrasında, 2019 yılında PT-Pindad ile imzaladığımız seri üretim sözleşmesi kapsamında ilk parti araçların imalatını Mart 2022’de tamamlayarak Endonezya’ya sevkini tamamladık. Teknoloji transferi modelini başarı ile uyguladığımız bu proje kapsamında kalan araçların üretimi Endonezya’da devam ediyor.

Kaynak: DefenceTürk

FNSS Orta ve Uzak Doğu Programlar Direktörü Ceyhun SÜER ile Söyleşi Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum