Çad’ın Cessna 208 uçaklarına CİRİT füzesi entegrasyonu

ABD tarafından Çad’a bağışlanan ISR maksatlı Cessna 208 uçaklarına ROKETSAN CİRİT lazer güdümlü füze entegre edilecek

Military Africa tarafından aktarıldığı üzere Çad, ABD tarafından bağışlanan 2 adet Cessna 208 ISR uçağını ROKETSAN CİRİT 70mm lazer güdümlü füze ile silahlandıracak. Modernizasyon için ilk başta Belçika’nın kapısını çalan Çad yönetimi, Belçika’dan olumsuz sonuç ile döndü. Belçika yönetimi olumsuz yanıt verme gerekçesini, Ekim 2022’de “Çad güvenlik güçlerinin göstericileri acımasızca bastırması” olarak belirtti.

Cessna 208 ISR Görsel: DefenceWeb

Çad Hükümeti, hala operasyonel olmayan 2 adet Cessna 208 uçağını yükseltmek ve silahlandırmak için 2021’den bu yana 15 milyon dolar ayırdı. İlk başta Thales ve Sofema tarafından modernizasyonun yapılması bekleniyordu. Thales’in ülkeden ihracatını kontrol eden Belçika’nın Valon bölgesindeki yetkililer, FZ275 lazer güdümlü roketlerin satışını veto etti. Fransız Safran şirketi, geçen Şubat ayından bu yana EuroFLIR 410 podlarını teslim etti, ancak güdümlü roketler ve füzeler gelmediği için uçaklar henüz kullanımda değil.

ROKETSAN CİRİT

Yaşanan bu olumsuz gelişmelerden sonra Çad’ın Cessna 208 ISR uçaklarının Roketsan tarafından geliştirilen Cirit lazer güdümlü füzesinin kullanılması bekleniyor. Türk Ordusu’nun T-129 Atak, AH-1P Cobra ve AH-1W Super Cobra saldırı helikopterleri için geliştirilen ve sonradan ULAQ ve SALVO gibi SİDA’lar ile KAPLAN-10 STA’nın ana silah sitemi YALMAN’a entegre edilen CİRİT, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne düşük maliyetli nokta vuruş kabiliyeti kazandırmıştır.

Hürkuş’un Çad’a ihraç edildiği açıklanmıştı

Haziran 2022’de CNN Türk’te Hakan Çelik’in sunduğu Hafta Sonu programına katılan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil önemli açıklamalarda bulunmuştu. Kotil konuşmasında Nijer’e 2 adetlik gerçekleştirilen satışın ardından Çad’a da satış gerçekleştiğini ifade etmişti. Çad’a bu sene 3 adet Hürkuş eğitim uçağının teslim edilmesi bekleniyor.

Kaynak: DefenceTürk

Çad’ın Cessna 208 uçaklarına CİRİT füzesi entegrasyonu Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum