Birleşik Krallık’tan 6. nesil savaş uçağı projesine 656 milyon poundluk yatırım

Birleşik Krallık merkezli BAE Systems, TEMPEST uçak projesi kapsamında Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzaladı.

TEMPEST uçak projesi kapsamında Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ile BAE Systems yeni bir sözleşme imzaladı. Birleşik Krallık, İtalya, İsveç ve Japonya tarafından geliştirilen uçak projesinin konsept ve teknolojisini ilerletmek amacıyla BAE Systems ile imzalanan sözleşme 656 milyon pound değerinde.

İmzalanan açıklamadan sonra Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace şu açıklamalarda bulundu:

“Geleceğin muharebe havası için bir sonraki finansman dilimi, hem Avrupa hem de Pasifik’teki uluslararası ortaklarımızla sahip olduğumuz birleşik teknolojileri ve uzmanlığı birleştirerek, bu dünya lideri savaş uçağını 2035’e kadar teslim etmemize yardımcı olacak ve gökyüzümüzü on yıllar boyunca koruyacak.”

“Sistemler Sistemi” | TEMPEST

Altıncı nesil TEMPEST uçak projesinde BAE Systems, Leonardo UK, MBDA UK ve Rolls-Royce gibi şirketler bulunuyor. 2020 yılının sonlarına doğru Birleşik Krallık, TEMPEST uçak projesi kapsamında İtalya ve İsveç ile ortaklık anlaşmasını imzaladığını duyurmuştu. Temmuz 2021’de Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü, geliştirilen FCAS (Future Combat Air System) altıncı nesil savaş uçağı programı kapsamında Japonya ile ortaklık görüşmesi yaptıklarını belirtmişti.

Tempest projesi

TEMPEST projesi, 16 Temmuz 2018 tarihinde düzenlenen Farnborough Havacılık Fuarı’nda dönemin İngiliz Savunma Bakanı Gavin Williamson tarafından açıklanmıştı. Fuarda, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada programa ilk etapta 2.65 milyar dolar ayrıldığı açıklanmıştı. Savunma Bakanlığın açıklamasına göre TEMPEST, mekanik yapı tasarımından ziyade sistem ve sensör tasarımına daha fazla önem verilerek inşa ediliyor. TEMPEST programına Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’nın Hava Muharebe Stratejisinin temel taşı gözüyle bakılıyor.

Entegre görev sistemi ve TEMPEST savaş uçağının tasarımı paralel olarak ilerliyor. Uçak, içten dışa etkili bir şekilde tasarlanıyor. Ekipler, gelecekteki algılama, iletişim ve etki kabiliyeti gereksinimlerini saptayabilmek için Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı ile yakın bir şekilde çalışıyor. İleriki süreçte, uçağın gerekli aviyonik sistemleri için Team Tempest ortaklarıyla birlikte hareket edecekler.

Kaynak: DefenceTürk

Birleşik Krallık’tan 6. nesil savaş uçağı projesine 656 milyon poundluk yatırım Hakkında S.S.S.

0 Yorum

Yorum Yaz

e-Posta adresiniz açık bir şekilde yazılmayacaktır. * alanlar zorunludur.

0 yorum